94-річний охоронець концтабору Штуттгоф виступив на суді

94-річний охоронець концтабору Штуттгоф виступив на суді
Фото: Reuters

В заяві йдеться про те, що охоронець концтабору ніколи не був нацистом

94-річний німець, якого звинувачують у сприянні знищенню людей у концентраційних таборах ІІІ Рейху під час Другої світової війни, виступив із спеціальною заявою в рамках судового процесу. Саму заяву зачитав представник захисту обвинуваченого.

Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters.

Так, в заяві йдеться про те, що охоронець концтабору ніколи не був нацистом. Прокуратура заявляє, що підсудний, який працював в концтаборі Штуттгоф біля сучасного Гданська в Польщі протягом 1942-44 років, сприяв знищенню в’язнів. Всього за цей час в даному концтаборі знищили 65 тисяч осіб.

Підсудний заявив про те, що йому було не все одно щодо долі в’язнів. Також 94-річний чоловік відчуває сором за те, що мало місце в 1942-44 роках. Хоча він і визнав в заяві, що не мав можливості якимось чином змінити ситуацію. Підсудний повідомив, що жив в цей час в страху, що наступною жертвою режиму стане він сам. Після декількох років роботи в концтаборі німець був відправлений на фронт.

Відповідне засідання суду почалося минулого тижня в Мюнстері (ФРН). У випадку винесення вироку підсудному може загрожувати до 10 років ув’язнення. Проте у більшості подібних справ в останній час підсудні помирали до винесення вироку або його початку.

Вирок щодо Джона Дем’янюка в 2011 році, який був охоронцем в концтаборі Собібор, створив прецедент, за яким могли судити осіб, які не були безпосередньо причетні до злочинів нацистського режиму в концентраційних таборах.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: