Активісти заявили про небезпеку для політв’язня Куку в ростовському СІЗО

Активісти заявили про небезпеку для політв’язня Куку в ростовському СІЗО
Емір-Усеїн Куку

Повторне обстеження на початку липня раптово показало «дивовижне зцілення» політв’язня

У ростовському СІЗО лікарі фактично намагаються убити незаконно ув’язненого кримського правозахисника Еміра-Усеїна Куку, заявляючи, що ін’єкції глюкози означатимуть припинення голодування, яке він оголосив раніше.

Про це у понеділок, 16 липня, під час прес-конференції заявила координатор ГО «КримSOS» Таміла Ташева.

«Російські лікарі фактично намагаються його вбити, адже один каже, що глюкоза необхідна, а інший заявляє про зовсім інші речі. Коли Куку перевели у міжрегіональну лікарню для ув’язнених, де провели обстеження і взяли у нього аналізи, результати ЕКГ засвідчили погіршення стану серця. Емір-Усеїн також повідомив, що перед здачею аналізів серце боліло, тож медики порадили йому приймати вітаміни, глюкозу і робити інші процедури. Однак лікар у СІЗО заявив політв’язневі, що виконання цих дій означатиме припинення голодування», - сказала Ташева.

Разом з тим, прес-секретар міжнародної неурядової організації «Amnesty International» Марія Гур’єва пояснила, що насправді приймання глюкози не означає припинення голодування. «Олег Сенцов, наприклад, приймає її, і це все одно вважається потужною заявою. Тому зараз ми плануємо написати лист Емір-Усеїну, аби донести до нього правду», - зазначила вона.

У свою чергу Ташева зачитала уривки з листа Куку, якого він надіслав своєму адвокатові минулого тижня.

У листі політв'язень розповів, що протягом перших восьми днів голодування він втрачав по 0,9 кг ваги за добу. Потім темпи знизились до 0,6 кг на добу.

Після того, як стан Куку вкотре погіршився, його знову скерували на обстеження до лікарів. Тоді медики запідозрили опущення внутрішніх органів унаслідок вичерпання жирової тканини і заявили про необхідність госпіталізації.

Проте повторне обстеження на початку липня раптово показало «дивовижне зцілення» і стан, кращий, ніж у здорової людини, яка не голодує.

За словами координатора ГО «КримSOS» видно, що на Куку тиснуть, намагаються вплинути на його психологічний стан. «Дякувати Богу, поки він тримається добре, але ми мусимо слідкувати за станом його здоров’я і максимально поширювати інформацію про нього, аби допомогти», - наголосила Ташева.

Нагадаємо, кримський політв'язень Емір-Усеїн Куку голодує з 26 червня на знак солідарності з іншими політв’язнями: Олегом Сенцовим, Володимиром Балухом, Олександром Шумковим, Олександром Кольченком, Станіславом Клихом.

Куку 11 липня на засіданні суду в Ростові-на-Дону передав письмову заяву з вимогами на ім’я президента та генерального прокурора Росії.

Як відомо, Куку та інші обвинувачені в причетності до ісламської організації «Хізб ут-Тахрір» Арсен Джеппаров, Рефат Алімов, Муслім Алієв, Інвер Бекіров і Вадим Сірук були затримані в лютому-квітні 2016 року в Ялті за обвинуваченням у причетності до тероризму.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: