Антикорупційний суд стягнув із забудовника Микитася 80 млн грн на користь держави

Антикорупційний суд стягнув із забудовника Микитася 80 млн грн на користь держави
Максима Микитася у січні зняли з літака при спробі вильоту з України

Максим Миуитась порушив умови запобіжного заходу, за що законом передбачене стягнення суми застави в дохід держави

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) стягнув з ексдепутата, колишнього президента компанії-забудовника «Укрбуд» Максима Микитася 80 млн грн застави за порушення умов запобіжного заходу. Це найбільша сума застави, яку коли-небудь стягували в Україні. Про це йдеться у матеріалі юриста Центру протидії корупції Андрія Савіна «Антикорсуд дав задню перед «королем контрабанди», якого розшукував Зеленський».

Максиму Микитасю восени апеляція Антикорсуду призначила запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави у 80 млн грн. На нього також поклали обов’язки: електронний браслет, заборона виїжджати з міста, спілкуватися з іншими підозрюваними, свідками у справі тощо.

Проте прокурори отримали інформацію, що Микитась порушив одну із заборон. Він провів неформальну, на якій був присутній один зі свідків у справі. Тобто він порушив умови запобіжного заходу, за що законом передбачене стягнення суми застави в дохід держави.

Тому суддя ВАКС Андрій Біцюк задовольнив клопотання прокурорів і стягнув гроші. Він одночасно призначив екснардепу нову заставу — вже у 100 млн грн. Це рішення може бути оскаржене Микитасем в Апеляційній палаті Антикорсуду.

Максима Микитася підозрюють в організації схеми із заволодіння 82 млн грн на махінаціях із квартирами для Національної гвардії. Нацгвардії спочатку виділяли квартири в елітному Печерському районі Києва, а потім вирішили змінити їх на квартири на околиці. При цьому вартість їхня не змінилася.

Нагадаємо, що раніше вирішувалося питання про стягнення застави з «короля контрабанди» Вадима Альперіна. Він був зобов’язаний здати усі паспорти за умовами свого запобіжного заходу, але приховав один із них — громадянина Ізраїлю.

Попри низку доказів прокурора суддя Сергій Мойсак відмовився стягнути з Альперіна 70 млн грн застави. Це ще може зробити Апеляційна палата ВАКС.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: