Апеляція Антикорупційного суду стягнула з Микитася 30 млн грн застави

Апеляція Антикорупційного суду стягнула з Микитася 30 млн грн застави
Внести кошти підозрюваний Максим Микитась повинен протягом п’яти днів, інакше йому загрожує тримання під вартою

Максим Микитась повинен сплатити ще 50 млн грн

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду (ВАКС) скасувала рішення першої інстанції і стягнула в дохід держави 30 млн грн застави з екснардепа, колишнього президента компанії-забудовника «Укрбуд» Максима Микитася. Йому також призначили нову заставу у розмірі 100 млн грн. Про це повідомляє Центр протидії корупції.

Апеляційна палата вирішила не стягувати усі 80 млн грн застави з Микитася, як раніше постановила перша інстанція ВАКС, обмежившись 30 млн. Але розмір нової застави збільшили до 100 млн грн, тому тепер Микитась повинен сплатити ще 50 млн. Це рішення остаточне і не підлягає оскарженню. Внести кошти підозрюваний повинен протягом п’яти днів, інакше йому загрожує тримання під вартою.

Прокурор встановив, що Микитась порушив умови запобіжного заходу, за що законом передбачене стягнення суми застави в дохід держави. Екснардеп провів неформальну нараду, на якій були присутні двоє інших підозрюваних у справі. Йдеться про гендиректора «Укрбуду» Олега Майбороду та його заступника Сергія Якусевича, спілкуватися з якими Микитасю заборонив суд.

Тому суддя ВАКС Андрій Біцюк 3 квітня задовольнив клопотання прокурорів повністю і ухвалив стягнути всю суму застави. Він одночасно призначив екснардепу нову заставу — вже у 100 млн грн. Сьогодні Апеляційна палата дещо змінила це рішення. 

До речі, сьогодні з Якусевича Антикорупційний суд стягнув частину застави — 500 тисяч грн із 1,5 млн грн. Йому призначили нову у розмірі 3 млн грн. Якусевич двічі не з’явився до суду на засідання щодо стягнення застави з Микитася. Його мали допитати щодо наради з Микитасем, але він проігнорував виклики.  

Максима Микитася підозрюють в організації схеми із заволодіння 82 млн грн на махінаціях із квартирами для Національної гвардії. Замість квартир і паркомісць на елітному Печерську, Нацгвардія та «Укрбуд» обміняли для військовослужбовців квартири на околиці Києва.

Наприкінці жовтня суд обрав екснардепу запобіжний захід у виді тримання під вартою із заставою у розмірі 80 млн, в разі внесення якої він був зобов’язаний в тому числі не спілкуватися з іншими фігурантами справи.

Нагадаємо, раніше Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду стягнула з одеського бізнесмена Вадима Альперіна половину його застави — 35 млн грн. Він також порушив умови запобіжного заходу, не здавши паспорт громадянина Ізраїлю. Суддя першої інстанції ВАКС Сергій Мойсак відмовився стягувати заставу, проте апеляція це рішення скасувала і стягнула половину суми. Альперіну призначили нову заставу у понад 76 млн грн.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: