Брат «диверсанта» Панова розповів, як окупанти в Криму змушують українців до «співпраці зі слідством»

Брат «диверсанта» Панова розповів, як окупанти в Криму змушують українців до «співпраці зі слідством»
Брат Євгена Панова Ігор Котелянець

Ігор Котелянець розповів, як росіяни знущаються над українськими в'язнями

Ігор Котелянець, брат «кримського диверсанта» Євгена Панова в інтерв’ю «Главкому» розповів, як росіяни в окупованому Криму змушують затриманих українців давати «потрібні» свідчення та загалом «співпраці зі слідством». Зокрема він розповів, що страшні фізичні катування над Євгеном відбувалися на етапі, коли росіянам потрібно було добитися зізнань. 

«Є відео начебто цих зізнань. По-різному тиснуть. Наприклад, його саджали у камеру з хворою на туберкульоз людиною. Потім саджали камеру, в якій справжній клоповник. Євген був дуже покусаним і не міг там перебувати. Завдяки нашим адвокатам і омбудсмену Лутковській його вдалося перевести в іншу камеру. Але які умови в цій іншій камері, я наразі не знаю. Він перебуває в абсолютній інформаційній ізоляції, до нього не доходять листи, немає газет, не говорить радіо. Вони (працівники СІЗО) забороняли нам зустрічі з ним. Але коли на початку серпня наші адвокати добилися, щоби такі зустрічі з родичами відбувалися, вони просто відімкнули телефон, через який наша мама мала б з ним спілкуватися. Маю на увазі переговорні пристрої, за допомогою яких відвідувачі ув’язнених мають змогу спілкуватися. Вони не передають Євгенові всі речі. Вони відкрито кажуть, що не дадуть йому життя допоки він не піде на угоду зі слідством», - розповів брат Панова.

Ігор Котелянець також розповів про те, як відбувалась зустріч Євгена з матір’ю, яка сталася у Сімферополі.

«Приїхала на суд, але слідчий заборонив їй там з’являтися. Проте вона просто взяла і прийшла. Здійнявся галас, наші адвокати почали тиснути, мовляв, чому ви її не пускаєте? Слідчий почав говорити, що вона становить загрозу для слідчих і для суддів, наче вона усіх там повбиває. Поспілкуватися на суді не поспілкуєшся, але хоча би побачити один одного. Зараз наша мама в Криму», - зазначив брат «диверсанта».

Тепер родина знов чекає, коли відбудеться судове засідання. Адвокати намагаються добитися видачі дозволу на зустріч. Тим часом сам Євген перебуває, м’яко кажучи, не в найкращій фізичній формі.

«Після всіх тортур у Євгена загострення, постійно болить спина, дуже болять коліна. Йому не надають ніякої медичної допомоги. Навіть коли ми через Лутковську, через наших адвокатів зверталися (до російської сторони), щоби до нього допустили медиків, то нам надіслали відписку від Уповноваженої президента РФ з прав людини пані Москалькової, що медики у нього були, але ніяких хвороб не виявили, сказали, що він почувається дуже добре», - повідомив Котелянець.

За словами засудженого окупаційною владою в Криму Володимира Прісича, свідчення з нього вибивали електричним струмом. До Євгена, як стверджує брат,  застосовували такі ж дії.

«У вересні 2016-го року, коли вибивали покази. Його з мішком на голові вивозили на розстріл, імітували розстріл, перезаряджали зброю при ньому. До нього чіпляли якісь хомути до інтимних місць, застосовували електричний струм. Ось так катували», - розповів Котелянець.

Він також дав власне пояснення, чому росіяни схопили саме Євгена, який, як відомо, є волонтером, але волонтерів багато.

«Таких звичайних українців, як Євген, багато. Але кожен, хто був ув’язнений за політичними мотивами підходить для російської пропаганди, бо цих людей використовують для залякування населення. Мовляв, Україна-терорист хоче вас підірвати. Мені здається, що існують списки з тисячами таких людей, яких методом «тику» обирають, виманюють, обдурюють , потім затримують», - зазначив брат Панова.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: