Депортація громадян Грузії відбувалася з порушенням законодавства - Лутковська

Депортація громадян Грузії відбувалася з порушенням законодавства - Лутковська
Валерія Лутковська

За словами Лутковської, під час примусового повернення громадян Грузії до своєї держави, відбулося брутальне порушення прав цих осіб

21 жовтня та 17 листопада з території України були депортовані громадяни Грузії. Примусове повернення людей до батьківщини відбувалося з порушенням українського та міжнародного законодавства. Про це розповіла Валерія Лутковська, Уповноважений ВРУ з прав людини під час прес-конференції у прес-центрі «Главкома».

За словами Лутковської під час примусового повернення громадян Грузії до своєї держави, відбулося не дотримання  законодавства та брутальне порушення прав цих осіб. Адже людям  не дали змогу оскаржити рішення про примусове повернення. Мова йде про ситуацію, що трапилася 21 жовтня 2017 року.

 «Є інструкція Міністерства внутрішніх справ, Державної прикордонної служби, СБУ, Державної міграційної служби, яким чином здійснюються процедури примусового повернення й примусового видворення. Однією з особливостей обох процедур є те, що  це рішення може бути оскаржене до суду. В даному випадку громадянам Грузії такої можливості не надали», - говорить Лутковська.

Щодо Міхеїла Абзіанідзе Україна винесла рішення про заборону в’їзду на територію держави протягом 3 років.

«Кожен з них має право знайти адвоката на території України та оскаржити рішення про примусове повернення. Але чи зможуть вони повернутися на територію України? Окрім рішення про примусове повернення було прийнято рішення про заборону в’їзду на три роки. Відповідно оскаржувати потрібно й це рішення», - говорить Валерія Лутковська.

Омбудсмен зазначає, що Україна порушила ст 8  «Право на повагу до приватного і сімейного життя» Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, адже один з примусово повернених громадян Грузії має сім’ю, які є громадянами України.

«Жінка і дитина – громадяни України. Оскільки особа має заборону на в’їзд протягом 3 років, то це буде порушенням права на приватне і сімейне життя, або спонукання з боку держави виїхати людей, громадян України, з країни. Адже інакше сім’я не зможе нормально існувати», - говорить Уповноважений ВРУ з прав людини.

За її словами також порушені такі статті: ст. 5 «Право на особисту свободу та недоторканність» ст. 6 «Право на справедливий суд», ст 4.  «Заборона рабства і примусової праці» Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод

«Якщо буде звернення до Європейського суду з прав людини, то адвокати зможуть говорити про ст. 5 «Право на особисту свободу та недоторканність», ст. 6 «Право на справедливий суд», ст. 4 «Заборона рабства і примусової праці», - зазначає Лутковська  

Також Уповноважений ВРУ з прав людини зазначила, що держава має право на транспортування людини до її країни, купивши їй квиток на літак. Потім має відбутися відшкодування цих витрат державі за рахунок особи, яка видворяється або за рахунок людини, яка запросила її на територію України. Однак перевезення громадян Грузії відбувалося за рахунок борту правоохоронних органів.

«Є офіційна інформації від Державної авіаційної служби, що борт, яким були транспортовані люди не належить до цивільних літаків. Можна зробити висновок, що це був борт в розпорядженні правоохоронних органів. Тобто держава вирішила зробити це самостійно без жодної можливості відшкодування. Виникає питання, чому таким чином витрачаються кошти державного бюджету? », - говорить Лутковська.

Держава вчинила дії, які важко виправити за допомогою судової системи.

«Коли держава вчила дії  поза межами законодавства, то  спричинила такі наслідки, які на сьогоднішній день повернути через судову систему не можливо. Найбільш складним залишається питання про відшкодування шкоди», - підсумувала Лутковська.

Обмудсмен також попередила, що як тільки будуть зібрані офіційні відповіді державних установ, що брали участь у видворені іноземців 17 листопада, вона одразу оприлюднить  ці відповіді і прокоментує ситуацію.

Пропонуємо також переглянути запис прес-конференції

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: