Депутат погрожує скасувати накладене президентом вето на екозакони через суд

Депутат погрожує скасувати накладене президентом вето на екозакони через суд
Секретар комітету ВР з питань екології Остап Єднак

Єднак звинуватив Порошенка у порушенні Конституції

Наклавши вето на екозакони «Про оцінку впливу на довкілля» (2009а-д) та «Про стратегічну екологічну оцінку» (3259), президент порушив Конституцію. Про це повідомив народний депутат Остап Єднак.

Зокрема, як зазначає він в своєму блозі на «Цензорі», згідно з карток законопроектів 12 жовтня 2016 року ці закони були підписані Головою Верховної Ради. 13 жовтня 2016 року у відповідності до вимог ч. 1 ст. 94 Конституції вони були направлені на підпис президенту. Факт отримання президентом текстів законів саме 13 жовтня 2016 року підтверджується листом глави Адміністрації президента від 8.11.2016 № 02-01/3155.

«Згідно даних офіційного порталу ВР, а також листа апарату ВР станом на 28 жовтня 2016 року жодні пропозиції президента щодо цих законів не надійшли парламенту. Пропозиції Президента до зазначених законів надійшли до Верховної Ради лише 31 жовтня 2016 року, тобто на 18 день із дня надходження його до Президента України», - зазначає нардеп, додаючи, що в статті 94 Конституції президенту для вето відведено 15 днів.

Також, нагадує депутат, згідно ч. 3 статті 94 Конституції у разі, якщо президент протягом встановленого строку не повернув закон для повторного розгляду, закон вважається схваленим і має бути підписаний та офіційно оприлюднений.

«Відтак, фактично президент України своїм правом вето не скористався, оскільки порушив строки на подання сформульованих і вмотивованих пропозицій до законів, проголосованих Верховною Радою», - зазначає Єднак та обіцяє вже зранку направити відповідну заяву до суду, щоб скасувати «це фейкове вето».

Раніше «Главком» писав, що президент уперше заветував закони, що є обов’язковими в рамках Угоди про асоціацію. Детальніше про зауваження гаранта, реакцію екологів та зацікавлених у вето сторін – читайте в матеріалі «Свині не винні? Євроінтеграційний скандал між Банковою та парламентом».

Нагадаємо, 4 жовтня Верховна Рада у другому читанні ухвалила два екологічних закони, робота над якими тривала близько двох років, – «Про оцінку впливу на довкілля» (2009а-д) та «Про стратегічну екологічну оцінку» (3259). «Мені дуже приємно, що ми знайшли спільну мову із парламентом та громадськістю і підготували справді якісні документи, – радісно коментував цю подію міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак у себе у Facebook. – Це принципові закони, з яких повинна початися реформа охорони навколишнього середовища. Нарешті ми отримаємо нові механізми та стандарти, якими будуть оцінюватися різні види діяльності та ліквідується доволі багато корупційних схем, зокрема у дозвільній системі».

Проте 31 жовтня президент повернув ці закони із пропозиціями.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: