«Диявол по сусідству». Netflix покаже серіал про українця, якого судили за масове вбивство євреїв

«Диявол по сусідству». Netflix покаже серіал про українця, якого судили за масове вбивство євреїв
Іван Дем'янюк працював щонайменше в чотирьох концтаборах

Дем'янюка обвинувачували у причетності до загибелі євреїв у різних концентраційних таборах

Стримінговий сервіс Netflix 4 листопада випустить серіал «Диявол по сусідству» про американця Івана Дем'янюка, який був родом з України і якого обвинувачували у сприянні вбивству 27,9 тис. євреїв за часів Другої світової війни. Netflix 23 жовтня опублікував трейлер серіалу.

Дем'янюк у 1958 році отримав американське громадянство і працював у США автомеханіком. Наприкінці 1970-х його обвинуватили в тому, що він співпрацював із СС і працював у концентраційному таборі «Треблінка», який розташований поблизу Варшави.

Серед полонених наглядач Дем'янюк, який керував подаванням газу в камери, прославився особливою жорстокістю до ув'язнених. Його називали Іваном Грозним через застосування тортур.



Як пише Der Spiegel, у 1988 році Єрусалимський суд засудив його до смертної кари, але за кілька років завдяки тому, що у свідченнях засуджених у СРСР охоронців «Треблінки» під прізвищем Івана Грозного зазначали «Марченко», Дем'янюка звільнили.

У 2001 році справу поновили у США через архівні матеріали, згідно з якими Дем'янюк працював у концтаборах «Собібор», «Майданек», «Травники» і «Флоссенбюрг». Українець стверджував, що він не винуватий.

Як пише «Німецька хвиля», у 2011 році Земельний суд у Мюнхені позбавив його волі на п'ять років. Суд визнав доведеним, що Дем'янюк свідомо брав участь у вбивстві євреїв.

До розгляду апеляції його помістили в будинок для літніх людей у баварському курортному містечку Бад-Файльнбах, де Дем'янюк помер у 2012 році у 91 рік.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: