Дуда через Путіна не їде до Ізраїлю на річницю визволення Освенцима

Дуда через Путіна не їде до Ізраїлю на річницю визволення Освенцима
Президент Польщі Анджей Дуда відмовився від запрошення Ізраїлю взяти участь у відзначенні в Єрусалимі 75-ї річниці визволення концтабору в Освенцимі

Церемонія відзначення 75-річчя визволення Освенцима відбудеться 23 січня в межах П’ятого всесвітнього форуму пам’яті Голокосту, на який запрошено понад 40 глав держав

Глава Польщі Анджей Дуда підтвердив, що не відвідає захід у Яд Вашем — ізраїльському національному меморіалі Голокосту, присвячений 75-річчю визволення концтабору Освенцим, оскільки організатори заборонили йому виголосити свою промову.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Зазначається, що церемонія відзначення 75-річчя визволення Освенцима відбудеться 23 січня в межах П’ятого всесвітнього форуму пам’яті Голокосту, на який запрошено понад 40 глав держав.

Передбачається, що на форумі з промовами виступлять п’ять високих гостей: президент Росії Володимир Путін, президент Франції Еммануель Макрон, британський принц Чарльз, президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр і високопосадовець від США.

У неділю, 5 січня, президент Польщі Анджей Дуда висловив занепокоєння підбором спікерів на заході в інтерв’ю польському державному телеканалу TVP Info і додав, що йому теж повинні дати слово.

«Я звернувся до організаторів з очікуванням, що, як представник країни, найбільше громадян якої були жорстоко вбиті в Освенцимі-Біркенау, я також зможу виступити там», — сказав Дуда.

Із шести мільйонів євреїв, яких убили під час Голокосту, три мільйони були громадянами Польщі. Концтабір Освенцим побудували на польській території, окупованій та анексованій Німеччиною після вторгнення 1939 року.

У відповідь на слова Дуди Яд Вашем оприлюднив заяву, в які зазначив, що «лідери, які виголошуватимуть промови на заході, представляють чотири головні держави сил Альянсу», і додав, що «громадянство жертв Аушвіца ніяк не впливає на вибір глав держав, які говоритимуть на П’ятому всесвітньому форумі пам’яті Голокосту».

Ці події також посилили й без того високу напругу у відносинах між Польщею та Росією. Наприкінці грудня президент РФ заявив, що Польща несе відповідальність за початок Другої світової війни.

Перед оголошенням Дудою відмови від участі в заході в Яд Вашем заступник міністра закордонних справ Польщі Павел Яблонський заявив в інтерв’ю «Польському радіо»: «Неприйнятно, що Володимир Путін є одним із головних спікерів на заході, присвяченому Голокосту, і що президент Польщі на ньому виступити не може».

А посол Польщі в Ізраїлі Марек Магеровський написав у Twitter: «Яд Вашем та влада Ізраїлю знала про прохання президента (Польщі) Анджея Дуди виступити на заході 23 січня принаймні протягом чотирьох останніх місяців».

27 січня, через кілька днів після пам’ятного заходу у Яд Вашем, у Польщі відзначатимуть День пам’яті жертв Голодомору. Урочиста церемонія планується на території колишнього концтабору Освенцим-Аушвіц.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: