Експерт переконаний, нові тарифи Гройсмана дуже сподобаються кредиторам України

Експерт переконаний, нові тарифи Гройсмана дуже сподобаються кредиторам України

Уряд Гройсмана прискорився з підвищенням тарифів, хоча в меморандумі чітко прописано підвищення тарифів до початку 2017 року.

Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко в інтерв’ю «Главкому» розповів, що перший транш в 1,75 млрд, за його прогнозами, Україна може отримати в середині або кінці червня.

«Якщо все працюватиме нормально, то 18 числа місія від’їжджає з України, додаємо два тижні до перших чисел червня. У цей період у Вашингтоні будуть працювати з нашими даними. Уряд Гройсмана прискорився з підвищенням тарифів, хоча в меморандумі чітко прописано підвищення тарифів до початку 2017 року. Цей крок, я вважаю, має сподобатися кредиторам. У монетарній частині немає що обговорювати, є питання щодо структурних реформ. Перший транш в 1,75 млрд, я прогнозую, ми можемо отримати в середині або кінці червня. Тобто плюс тому, що фінансова підтримка прийде, мінус – ми збільшуємо свій борг. Окрім того, разом з тими грішми прийдуть на один мільярд кредитних гарантій від уряду США», - вважає Устенко.

Він зазначив, що ще близько шестисот мільйонів має надійти від ЄС.

«Але ці кошти поповнять наші золотовалютні резерви. Маю надію, що це дасть можливість Нацбанку відмовитися від жорсткого валютного адміністрування. Це може відіграти позитивну роль із точки зору надходження валюти, тоді спадатиме девальваційний тиск і може навіть з’явитися сигнал для укріплення національної валюти», - розповів виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера.

Експерт вважає, що є ризик, що новий транш буде використано неефективно.

«Звичайно, такий ризик є. Є імовірність, що цей транш буде використано неефективно. Але тоді треба бути готовим до того, що інших траншів уже ніколи не буде. І не тільки цього року, а й у наступних. Тоді ситуація буде розвиватися дуже погано для українських можновладців», - підсумував Устенко.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: