Експерт пояснив, навіщо потрібен законопроект про виборчі права переселенців

Експерт пояснив, навіщо потрібен законопроект про виборчі права переселенців

Олександр Клюжев, аналітик Громадянської мережі ОПОРА

Світлина: Главком/Станіслав Груздєв

На думку аналітика Олександра Клюжева, питання участі внутрішньо переміщених осіб у місцевих виборах досі залишається на порядку денному

Суттєве зростання кількості громадян, які тимчасово змінили місце голосування, має стати переконливим сигналом необхідності системного захисту виборчих прав громадян, які є мобільними всередині країни. Якщо внутрішньо переміщені особи та трудові мігранти будуть активно змінювати місця голосування, то це буде ще одним доказом масштабності запиту на участь у місцевих та парламентських виборах. Парламенту необхідно прийняти законопроект №6240. Про це розповів Олександр Клюжев, аналітик Громадянської мережі ОПОРА, під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

На його думку, питання участі внутрішньо переміщених осіб у місцевих виборах досі залишається на порядку денному. Законопроект №6240 «Про внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян» було зареєстровано в парламенті ще 27 березня 2017 року, але документ досі не був розглянутий депутатами навіть у першому читанні. Нарешті 17 січня 2019 року парламентський Комітет з питань правової політики та правосуддя ухвалив довгоочікуване рішення щодо проекту Закону, який дозволить мобільним всередині держави громадянам та внутрішньо переміщеним особам реалізувати виборчі права на виборах усіх рівнів.

У своєму висновку Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти рішення щодо законопроекту №6240, визначившись шляхом голосування.

Щодо ризику не проведення виборів в деяких населених пунктах Донецької та Луганської областей, Олександр Клюжев додав: «Ми досі не знаємо зміст висновку Донецької та Луганської ВЦА щодо можливості організації голосування у територіальних округах регіону. В умовах правової невизначеності питання важливо уникнути навіть натяку на необґрунтовані чи політизовані рішення під час визначення  підконтрольних державі територій, де вибори не можуть бути проведені. Це питання загальної легітимності виборів президента України».

Разом з тим, завдяки адвокаційній кампанії, що проводить Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ», місцеві ради почали звертатися до Верховної Ради з проханням захистити виборчі права ВПО та розглянути законопроект №6240. Подібні рішення вже прийняті у Вінниці, Ужгороді, Маріуполі, Кривому Розі, Херсоні, Коростені, Добропіллі, Харкові, Бєлгород-Дністровському, Шосткінському районі та Запорізькій області.

Переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: