Експерт розказав, як покарати винних у знищенні малайзійського «Боїнгу»

Експерт розказав, як покарати винних у знищенні малайзійського «Боїнгу»
Бойовик на уламках MH17

Спеціаліст міжнародного права пропонує Міжнародного кримінального суду

Найреалістичніший варіант покарання винних у  знищенні малайзійського «Боїнгу» - позов до Міжнародного кримінального суду. Таку думку в інтерв’ю «Главкому» висловив Юрист-міжнародник, доктор права Берлінського університету імені Гумбольдта Сергій Саяпін.

За словами юриста, розглядалося кілька варіантів, як притягнути до відповідальності винних у катастрофі.

Перший – це створення Трибуналу Радбезу ООН, але він відпадає через вето Росії.

Другий варіант – це створення Міжнародного трибуналу на основі міжнародного договору, підписаного між зацікавленими державами. Цей варіант, на думку експерта, також безперспективний: Росія не співпрацюватиме з таким трибуналом.

Третій варіант, який можливий, – це переслідування винних згідно з кримінальним законодавством України. Цей варіант може бути з елементами міжнародної співпраці.

Четвертий варіант, який Саяпін вважає найбільш реальним для втілення, – це позов до Міжнародного кримінального суду за умови, що справу зі знищення МН17 буде порушено за ініціативи прокурора Міжнародного кримінального суду.

«Звичайно, Російська Федерація спробує заблокувати і це розслідування. Але у інших постійних членів Радбезу ООН існує технічна можливість не допустити перешкоди з боку Росії. Наприклад, якщо Росією буде внесено резолюцію про призупинення даного розслідування кримінального переслідування, то інші постійні члени Радбезу ООН зможуть проголосувати проти такого проекту резолюції. Тільки тоді міжнародний кримінальний суд зможе зайнятися цією справою», - пояснив експерт.

Нагадаємо, наприкінці вересня Міжнародна слідча комісія оприлюднила доповідь, яка фактично дозволяє стверджувати, що провина за збитий малайзійський «Боїнг» над Донбасом лежить на Росії.

З подробицями розслідування можна ознайомитися за цим посиланням.

Рейс MH17 авіаліній Малайзії вилетів з Амстердама 17 липня 2014 року. Літак прямував до малайзійської столиці – Куала-Лумпура. На борту Boeing 777 перебувало 283 пасажири і 15 членів екіпажу.

Літак було збито за 40 кілометрів від українсько-російського кордону, неподалік від міста Торез, Донецька область. Ніхто з тих, хто перебував на борту лайнера, не вижив.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: