Хресний хід під час епідемії. Суд став на бік батюшки Московської церкви, бо не розгледів ряси

Хресний хід під час епідемії. Суд став на бік батюшки Московської церкви, бо не розгледів ряси
Священник і секретар Херсонської єпархії УПЦ МП Максим Тарасенко

Суддя закрив справу, бо не побачив на фотографіях, наданих поліцією, одягу священника

Херсонський міський суд закрив справу щодо секретаря Херсонської єпархії УПЦ МП і священика Свято-Духовного кафедрального собору Максима Тарасенка, якого підозрювали у порушенні правил карантину.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на постанову суду від 28 квітня.

В адмінпротоколі, який надійшов до суду, зазначалося, що 18 квітня о 23:40 год. на території Свято-Духовного кафедрального собору (вул. Преображенська, 36 у Херсоні) церковнослужитель проводив масовий релігійний захід, а саме Хресний хід під час святкування Великодня, в якій брало участь «понад 10 вірян». Цими діями, на думку поліцейських, батюшка порушив вимоги постанови уряду від 02.04.2020 року №255.

На підтвердження винуватості секретаря Херсонської єпархії УПЦ МП правоохоронці додали роздруківку публікації з мережі інтернет та скріншоти із зображенням людей біля церкви.

До суду батюшка не прийшов, але з’явився його захисник, який заявив: висунуте обвинувачення у вчиненні адміністративного правопорушення ґрунтується виключно на припущеннях. За словами захисника, секретар Херсонської єпархії УПЦ МП працює з документами, до його обов`язків не входить проведення релігійних заходів. Також зазначив, що жодного з учасників заходу, про який йдеться мова у протоколі про адміністративне правопорушення, не встановлено та допитано не було, а фото з роздруківки публікації, доданої до протоколу, зроблено в 2019 році.

У підсумку суд не знайшов підстав визнати належними та допустимими, надані правоохоронцями. Зокрема, на скриншоті, доданому до протоколу, який містить зображення людей, взагалі відсутнє зображення будь-кого з тих осіб в одязі священника.

«Тому відомості, зафіксовані у вказаних документах, унеможливлюють встановити причетність особи до дій, зазначених у протоколі, а отже зробити висновок про його винуватість у вчинення інкримінованого йому правопорушення», - вважає суд.

За даними Центру громадського здоров’я України, станом 7 травня у Херсонській області зафіксовано 146 випадків хворих на COVID-19.

Як повідомляв «Главком», Марганецький міський суд Дніпропетровської області визнав винним настоятеля храму Святого Преображення Господнього (УПЦ МП) у порушенні правил карантину (ст.44-3 КУпАП). Зокрема, він проводив богослужіння, в якому брало участь понад десяти осіб. Згідно з чинним законодавством, це підпадає під порушенням правил карантину, санітарно-гігієнічних і санітарно-протиепідемічних правил і норм.

Визначаючи міру покарання, суддя врахував той факт, що священик раніше не притягувався до жодної відповідальності. Тому вказане правопорушення суд розцінив малозначним, а тому церковнослужителя варто звільнити від адміністративної відповідальності і обмежитись усним зауваженням.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: