«Усне зауваження». Суд наслав «страшну кару» на московського батюшку, який наплював на карантин

«Усне зауваження». Суд наслав «страшну кару» на московського батюшку, який наплював на карантин
В Україні, за рішенням Кабінету міністрів, до 11 травня діє карантин і режим надзвичайної ситуації

Настоятель храму на Дніпропетровщині уник штрафу за порушення карантину

Марганецький міський суд Дніпропетровської області визнав винним настоятеля храму Святого Преображення Господнього (УПЦ МП) у порушенні правил карантину (ст.44-3 КУпАП).

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на постанову суду від 21 квітня.

Співробітники марганецького відділу поліції 7 квітня склали адмінпротокол на батюшку за те, що він проводив богослужіння, в якому брало участь понад десяти осіб. Згідно з чинним законодавством, це підпадає під порушенням правил карантину, санітарно-гігієнічних і санітарно-протиепідемічних правил і норм.

У суді священик пояснив, що здійснював служіння, але не бачив в храмі людей в кількості понад 10 осіб. Зазначив, що, можливо, вони були на подвір’ї. 

Водночас, на думку суду, вина настоятеля храму у вчиненні адміністративного правопорушення підтверджена рапортом працівника поліції та поясненнями свідків.

Визначаючи міру покарання, суддя врахував той факт, що священик раніше не притягувався до жодної відповідальності. Тому вказане правопорушення суд розцінив малозначним, а тому церковнослужителя варто звільнити від адміністративної відповідальності і обмежитись усним зауваженням.

Нагадаємо, що за порушення карантину передбачена відповідальність за: ст. 44-3 Кодексу про адміністративні правопорушення («Порушення правил щодо карантину людей») передбачає штраф від 17 тис. грн до 34 тис. грн для громадян і 34-170 тис. грн – для посадових осіб; ст. 325 Кримінального кодексу («Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням») передбачає штраф від 17 тис. до 51 тис. грн; арешт до шести місяців або обмеженням волі до трьох років, або позбавленням волі до трьох років, або ув’язення від п’яти до восьми років.
Як повідомляв «Главком», після великоднього богослужіння поліція розпочала кримінальне провадження через недотримання карантинних обмежень у Святогірській Свято-Успенській лаврі Донецької області.

«У Святогірській Свято-Успенській лаврі зафіксовано зібрання людей у кількості 300 осіб, при цьому не було дотримано соціальну дистанцію та інших правил карантину. За фактом розпочато кримінальне провадження за ст. 325 Кримінального кодексу України (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням)», – йдеться в повідомленні.

Згодом заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко попередив: якщо парафіяни, які перебували у храмах на Великдень найближчим часом захворіють на Covid-19, отцям загрожують різні міри покарання.

Раніше повідомлялося, що у Почаївській лаврі на Великдень зафіксували скупчення людей.До слова, Міністерство охорони здоров'я підозрює, що у Почаївській лаврі — масове захворювання на коронавірус, але не може це підтвердити, тому що настоятель відмовляється від співпраці.

Як відомо, спалах коронавірусу зафіксовано в Києво-Печерській Лаврі. Тільки за добу там підтвердили 26 нових випадків, таким чином число хворих перевищило 100 осіб. Троє ченців Лаври померли.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: