Карантин, індексація пенсій та відкриття ринків: що чекає на українців у травні

Карантин, індексація пенсій та відкриття ринків: що чекає на українців у травні
Цього місяця підвищену пенсію отримають 8,4 млн українців

У травні 2020 року в Україні найголовнішою зміною має стати зняття деяких обмежувальних заходів через коронавірус

З п’ятниці, 1 травня, в Україні запрацюють продуктові ринки, 11 травня очікується послаблення карантину, також цього місяця пенсіонери отримають проіндексовану пенсію.

На українців ще чекає подешевшання газу та відтермінування фотофіксації порушень правил дорожнього руху.

Відкриття ринків

Наприкінці квітня уряд дозволив з 1 травня відкрити продовольчі і аграрні ринки. Очікується, що в Україні відкриють 872 ринки у різних областях, але перед тим Держпродспоживслужба має видати рішення про дотримання протиепідемічних вимог.

Роботу ринків під час пандемії дозволили з низкою санітарних вимог: маска, відстань та вимірювання температури.

Послаблення карантину

Уряд анонсував поступове послаблення карантину з 11 травня. Вихід з карантину відбуватиметься у п’ять етапів. Стартова точка реалізації цього плану, за словами прем’єра Дениса Шмигаля, може настати вже 11 травня за умови сприятливої епідемічної ситуації.

Головний санітарний лікар заявив, що Україні вдалося уникнути піку коронавірусу.

247827Графіка клікабельна

Водночас у Житомирі вирішили не чекати на офіційні послаблення від уряду і на місцевому рівні ухвалили рішення почати скасовувати деякі карантинні заходи вже від 1 травня. Зокрема у місті планують відкрити не лише ринки, але й салони краси.

Останні працюватимуть за умови попереднього запису та зможуть приймати не більше одного клієнта на 15 квадратних метрів.

Індексація пенсій

Запланована на березень індексація пенсій нарешті відбудеться у травні. Підвищену пенсію отримають 8,4 млн українців. Вони будуть проіндексовані на 11%, таким чином розмір виплати зросте у середньому на 260 гривень.

2a0fb0dfb4ff.

Жінкам з трудовим стажем понад 30 років і чоловікам понад 35-річний стаж підвищено мінімальний розмір пенсії. Її розмір зріс до 2100 гривень. Загальний розмір підвищення після індексації не повинен бути менше 100 грн.

Ціна на газ

НАК «Нафтогаз України» назвав нову ціну для формування тарифу на газ для населення, яку доведеться платити у травні. Тариф за спожитий газ у всіх однаковий і становить 3,71 гривні за кубометр. Ще у квітні українці платили за спожитий у березні газ за тарифом 4,33 гривень за кубометр.

Таким чином у травневих платіжках тариф на 14,3% дешевший.

Ціна в другій платіжці, тобто за транспортування, відрізняється в різних областях та районах. У квітні найдешевше платили у Києві – 0,34 гривні за кубометр газу, а найдорожче у частині Львівської області – 2,39 гривні. 

Фотофіксація порушень ПДР

З 1 травня в Україні мала розпочати роботу Автоматична система фотовідеофіксації порушень. Але через карантин в Міністерстві внутрішніх справ вирішили поки відтермінувати старт роботи автофіксації порушень.

Все через те, що карантинні обмеження частково стосуються і роботи певних підрозділів Національної поліції та інших організацій, задіяних в процесі роботи системи автофіксації.

Щоправда, до завершення карантину система працюватиме в тестовому режимі, в вже після його скасування (можливо, і в травні), система запрацює наповну. Тоді при перевищенні швидкості руху авто на більш ніж 22-23 кілометри за годину система автоматично зафіксує порушення.

Весняний призов

У зв’язку із коронавірусом весняний призов 2020 року в Україні перенесли з квітня-червня на травень-липень. Карантин фактично заборонить проведення призову з 1 травня, адже військкомати будуть зачинені.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: