Кібератака на Україну: поліція відкрила 63 провадження

Кібератака на Україну: поліція відкрила 63 провадження
Розповсюдження в Інтернеті шкідливого програмного продукту PetyaA

За дві доби у Національну поліцію звернулися понад 1,5 тис. юридичних і фізичних осіб у зв'язку з кібератакою

Національна поліція України відкрила 63 кримінальні провадження за фактами кібернетичної атаки на корпоративні комп'ютерні мережі й комп'ютерні мережі державних установ. Про це повідомив спікер Нацполіції Ярослав Тракало в ефірі «5 каналу».

«На сьогодні за 63 фактами початі кримінальні провадження за статтею 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж або мереж електрозв'язку) Кримінального кодексу України. За 115 фактами зараз вирішується питання про їх правову кваліфікацію», - повідомив він.

З його слів, за дві доби у Національну поліцію звернулися більш ніж 1,5 тис. юридичних і фізичних осіб у зв'язку з кібератакою. При цьому тільки 178 з них написали офіційні заяви. З них 152 заяви надійшли від представників приватного сектору й 26 - від державних структур.

Інші звернулися до правоохоронців з проханням про консультацію.

Як повідомлялося, 27 червня Україну атакував масовий інтернет-вірус. Жертвами хакерської атаки стали Кабінет міністрів, Міністерство інфраструктури, Ощадбанк, Укргазбанк, Укрсоцбанк, OTP банк, Укрпошта, «Нова пошта», аеропорт «Бориспіль», WOG, KLO, мережа гіпермаркетів «Епіцентр», Чорнобильська АЕС, «24 канал».

Антивірусні компанії стверджують, що вже знайшли ліки від вірусу Petya.

Вірус Petya.А шифрує дані на комп’ютері та вимагає викуп. Фахівці з комп’ютерної безпеки радять нічого не платити – жодних ключів після виплати грошей власники уражених комп’ютерів не отримують.

В Нацбанку України заявили, що сьогодні, 29 червня, робота кількох українських банків, яка була обмежена через хакерські атаки, поступово відновлюється.

Служба безпеки України спільно з іноземними партнерами продовжує роботу з локалізації розповсюдження шкідливого програмного забезпечення PetyaA

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: