Колишній віце-прем'єр України Вощевський став фігурантом «Райських паперів»

Колишній віце-прем'єр України Вощевський став фігурантом «Райських паперів»
Валерій Вощевський

Вощевський числиться в реєстрі компаній Мальти як один із двох акціонерів та директорів Marfa Holding Ltd

У нових офшорних документах, оприлюднених журналістами Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань, фігурує колишній віце-прем'єр-міністр України від Радикальної партії.

Як випливає з «Райських паперів», Вощевський числиться в реєстрі компаній Мальти як один із двох акціонерів та директорів Marfa Holding Ltd. разом із громадянином Мальтійської Республіки Марвічем Боргом.

Marfa Holding була зареєстрована на Мальті 10 грудня 2013 року, у Вощевського - 1080 акцій, у Борга - 120.

«Вощевський, здається, не виявив свою зацікавленість у Marfa Holding, коли він зайняв посаду, але незрозуміло, чи був він зобов'язаний. Була також певна суперечка щодо того, чи має він мальтійське громадянство після того, як питання було порушено членом парламенту України. Вощевський заперечував, що він є громадянином Мальти. Компанія з'явилася в «розпуску» в Мальтійському реєстрі компаній у жовтні 2017 року», - йдеться в «Райських паперах».

90

За словами Борга, компанія була створена для поширення «туристичної ділової активності» на Мальті, але з цього нічого не вийшло. Сам Вощевський не відповів на запит журналістів про коментар.

Нагадаємо, 2 грудня 2014 Вощевський був призначений віце-прем'єр-міністром України в другому уряді Арсенія Яценюка. 1 вересня 2015 року Вощевський подав у відставку з займаної посади у зв’язку з виходом Радикальної партії з коаліції.

Як повідомляв «Главком», ввечері 5 листопада з’явився новий офшорний компромат на світові компанії та політиків. Журналісти з різних країн дослідили 13,4 млн документів, де згадуються імена понад 120 політиків з майже 50 країн світу, а також підприємства, спортсмени, бізнесмени та інші високопоставлені особи.

Зокрема ЗМІ припускають, що метою створення офшорної компанії президентом Петром Порошенком могла бути мінімізація податків.

Журналістам вдалося дізнатися, що один екс-соратників Януковича Антон Пригодський через офшорну мальтійську компанію замовив 37-метрову яхту вартістю понад €13 млн.

Також повідомлялося, що Кремль інвестував у Twitter та Facebook.

За інформацією з «Райських паперів», загалом оліхархи сховали в офшорах майже €8 трильйонів.

Фонди королеви Великобританії Єлизавети II інвестували в офшори близько 10 млн фунтів. Представник королеви вже визнав інвестиції в фонд на Кайманах.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: