Правозахисники презентували фільм про донецький концтабір «Ізоляція»

Правозахисники презентували фільм про донецький концтабір «Ізоляція»
У Дніпрі презентували документальний фільм «По той бік Ізоляції»
Фото: громадська організація «Форпост»

Стрічка «По той бік Ізоляції» – не тільки про тортури на окупованому Донбасі, а й про відповідальність злочинців

В Україні 26 червня презентували короткометражний документальний фільм «По той бік Ізоляції» про відомого журналіста та письменника Станіслава Асеєва, який усіма силами привертає увагу до моторошного місця в самому центрі Європи – катівні «Ізоляція».

Стрічку створила режисерка та сценаристка з Дніпра Ольга Волянська.

«На зйомках Стас зізнався, що волів би ніколи не згадувати про цей страшний досвід, про «цілодобовий конвеєр тортур», де ламають та катують заради задоволення. Але це неможливо, адже саме його досвід та знання можуть допомогти тим, хто лишається в катівні і сподівається на підтримку», – розповіла Волянська на своїй сторінці в мережі Facebook.

Музику для фільму «Ізоляція» написала ексвокалістка луцького гурту «В.О.Д.А.» Ольга Орловська. Про власний дебют вона повідомила на своїй сторінці в мережі Facebook.

Це документальний короткометражний фільм про долю проукраїнського журналіста та письменника з Донецька Станіслава Асеєва (з міркувань безпеки спершу публікувався під псевдо Станіслав Васін), який привертає увагу до моторошного місця у самому центрі Європи – облаштованої російськими спецслужбами в окупованому Донецьку катівні «Ізоляція», названої так з причини розташування там у минулі роки однойменного промислового підприємства.

Керівниця громадської організації «Форпост» Олена Подолян, співавторка фільму, каже: стрічка – не тільки про тортури на окупованому Донбасі, а й про відповідальність злочинців за порушення прав людини та необхідність вдосконалення національного законодавства. Це також спроба українських правозахисників привернути увагу міжнародної спільноти до того, що в ХХІ столітті в майже самому центрі Європі діє концтабір.

Google Maps

Google Maps

Після визволення з полону Асеєв написав книгу спогадів «Світлий Шлях»: історія одного концтабору».

Її перекладено англійською мовою. В англомовному варіанті твір називається «Табір тортур на Райській вулиці», оскільки типово радянське пропагандистське словосполучення «Світлий Шлях», а саме на донецький вулиці Світого Шляху й розташовано концтабір, західному читачеві є незрозумілим.

Примірники «Табору тортур» безкоштовно розповсюджуватимуться серед закордонних дипломатів.

У книзі Станіслав Асєєв розповідає про своє перебування у полоні проросійських сил в окупованому Донецьку, куди потрапив за сфабрикованими звинуваченнями у «шпигунстві» у травні 2017 року.

Звільнили його 29 грудня 2019 року в межах обміну полоненими.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: