Кожен четвертий українець, який потребував медичної допомоги у 2018 році, відкладав візит до лікаря через брак коштів

Кожен четвертий українець, який потребував медичної допомоги у 2018 році, відкладав візит до лікаря через брак коштів
У 2018 році 24% українців відклали візит до лікаря або госпіталізацію через брак коштів
Фото: pixabay.com

Мешканці Хмельницької та Полтавської областей найчастіше через брак грошей відмовлялись від медичної допомоги

Попри те, що згідно із Конституцією кожен громадянин в Україні має право на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування, чверть українців (24%), які потребували лікування, змушені були відкласти візит до лікаря або госпіталізацію через брак коштів. Про це йдеться у статті «Главкома» «Медична реформа. Соціологи виміряли середню температуру по палаті».

Ця цифра є великою, проте спостерігається позитивна тенденція: у 2017 і 2016 роках відкладали лікування з фінансових причин 30% і 42% українців відповідно. Про це свідчать результати дослідження «Індекс здоров’я», проведеного Київським міжнародним інститутом соціології у співпраці з фондом «Соціальні індикатори» при підтримці Міжнародного фонду «Відродження».

Мешканці Хмельницької та Полтавської областей найчастіше через брак грошей відмовлялись від медичної допомоги, про це зізнались 39% опитаних у цих регіонах. Найкраща ситуація у Тернопільській та Кіровоградській областях, де при потребі звертались до лікаря або ж госпіталізуватись 92% та 87% пацієнтів.

«Зменшення рівня відмови від звернень по медичну допомогу з фінансових причин із 42% у 2016 році до 24% цьогоріч – дуже важлива відзнака спільних зусиль міністерства, громадських організацій та експертів. Як бачимо, раніше майже кожен другий українець відкладав звернення до лікаря через те, що боявся великих фінансових витрат. Сьогодні ж кількість таких громадян скоротилася майже удвічі», - відзначає заступниця Міністра охорони здоров’я Ольга Стефанишина.

Вона додає, що завдяки ефективним держзакупівлям ліків через міжнародні організації, запуску програми «Доступні ліки» та постійному вдосконаленню системи госпітальних закупівель на місцевому рівні за останні 2,5 роки забезпеченість ліками зросла.

За словами Ірини Литовченко, закупівля ліків через міжнародні організації дозволила у 2018 році закупити ліків на 40% більше, ніж у минулому році, саме для стаціонарного лікування.

У середньому по країні у 2018 році 55% респондентів стверджували, що витрачали кошти на ліки протягом останніх 30 днів перед опитуванням. Середній розмір витрат становив 572 грн (за останній місяць перед опитуванням), порівняно з 570 грн у 2017-му та 550 грн у 2016-му.

Найбільше коштів витратили на медикаменти мешканці Тернопільської області (1103 грн), Полтавській (1029 грн) та Київській (963 грн) областях. Найменше мешканці Херсонської (356 грн), Дніпропетровської (364 грн) та Житомирської (381 грн) областях.

На початку грудня виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун спростоувала чутки про те, що з 1 січня 2019 року для тих пацієнтів, які не підписали декларації з сімейними лікарями, медпослуги стануть платними. «Чи є у вас свій лікар, чи ні - медичну допомогу вам нададуть безоплатно у будь-якому медзакладі», - зазначила очільниця МОЗ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: