Кримський активіст Асан Чапух оголосив голодування в СІЗО

Кримський активіст Асан Чапух оголосив голодування в СІЗО
Асан Чапух

Стан здоров'я Асана Чапуха, що знаходиться в Сімферопольському СІЗО, після перенесеного інсульту залишається важким

Кримськотатарський активіст Асан Чапух, затриманий силовиками в окупованому Криму, як і раніше знаходиться у важкому стані і оголосив голодування.

Про це повідомив кримський адвокат Заїр Смедляєв в соцмережі Facebook.

«Стан здоров'я Асана Чапуха, що знаходиться в Сімферопольському СІЗО, після перенесеного інсульту залишається важким. Ніяких медичних обстежень і лікування не проводиться. У нього також обмежена рухливість лівої руки і ноги. Якщо і надалі буде до нього таке ставлення, він має намір оголосити голодування!» - написав адвокат.

Через кілька годин після публікації Смедляєв повідомив в коментарях під цим статусом, що Чапух оголосив голодування.

Про важкий стан затриманого активіста пише і журналіст Антон Наумлюк: «По камері Чапух може пересуватися тільки за допомогою співкамерників, у нього утруднені рухи лівої частини тіла. Незалежний фахівець проаналізував симптоми і припустив інсульт, який медслужби СІЗО підтвердити відмовляються. При цьому ніякого лікування, крім уколів, які були передані родичами на підставі зовнішньої діагностики, не проводиться».

За словами журналіста, начальник медчастини СІЗО Євген Аниканов запевнив, що у нього є припис про направлення Чапуха в клініку для діагностики і можливого лікування, однак протягом трьох днів його не виконують.

Наумлюк нагадав, що щодо ситуації з Чапухом юристи готують звернення до Європейського суду з прав людини за статтею 39 Регламенту суду, яка передбачає накладення на державу забезпечувальних заходів, що забороняють проводити дії, через які заявник може постраждати, або навпаки зробити щось, що припинить завдавати непоправної і істотної шкоди заявнику.

«Велика частина таких звернень до ЄСПЛ якраз стосується ненадання державою медичної допомоги в місцях позбавлення волі. Такі скарги розглядаються пріоритетно», - наголосив журналіст.

Як повідомлялося, 23 листопада в Криму пройшли обшуки і затримання активістів. Затримані Бекір Дегірменджі (його син Мустафа Дегірменджі проходить по «справі 26 лютого»), Асан Чапух (котрий переніс в СІЗО мікроінсульт), Руслан Трубач і Кязім Аметов заарештовані на два місяці. В той день обшук зі спробою затримання пройшов і у ветерана національного руху кримських татар Веджіє Кашки, якій стало погано, і по дорозі в лікарню вона померла.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: