У Росії відбулися пікети на підтримку кримських татар

У Росії відбулися пікети на підтримку кримських татар

Акції проти несправедливого відношення до кримських татар відбулись у Москві та Санкт-Петербурзі

Цивільні активісти Петербурга провели щомісячну серію пікетів на підтримку кримських татар ввечері 18 грудня (на згадку про депортацію кримських татар 18 травня 1944 року). Про це повідомила у фотозвіті на акаунті «Стратегія-18. Петербург на підтримку кримських татар» у Facebook координатор акції Ольга Смірнова.

«У Санкт-Петербурзі відбулися пікети на підтримку кримських татар в рамках «Стратегії-18», - повідомляє Смірнова.

Під час пікетів, проведених у самому центрі міста, на Невському проспекті, згадувалося про те, що під час затримання 23 листопада загинула 83-річна легендарна активістка кримськотатарського національного руху Верджіє Кашка, були арештовані і відправлені в СІЗО чотири особи: Бекіра Дегерменджі, Кязіма Аметова, Асана Чапуха і Руслана Трубача, а також про те, що в СІЗО у 54-річного Бекіра Денгерменджі і 67-річного Асана Чепуха різко погіршав стан здоров'я. 

Символічно також те, що саме 18 грудня відбулося відразу 76 адміністративних процесів над кримськими татарами, які проводили одиночні пікети, плюс судове засідання у справі «26 лютого», де судили Мустафу Дегерменджі (сина Бекира Дегеремжі) та Алі Асанова. Кримськотатарські активісти назвали це так: «Всекримський адміністративний судний день».

Також перераховувалися інші приклади репресій. У Сімферополі 4 грудня на виїзному засіданні Ростовський окружний військовий суд продовжив арешт фігурантам «ялтинської справи Хизб ут-Тахрир» до 27 травня 2018 року. Арешт продовжили Мусліму Алієву, Еміру-Усєїну Куку, Вадиму Сируку, Енверу Бекірову, Рефату Алімову і Арсену Джеппарову (їм загрожує до 20 років позбавлення волі). У Криму починається судовий процес над кримським татарином з Феодосії Сулейманом Кадировим, який написав у коментарі у Facebook, що Крим - це Україна, і тепер звинувачується у сепаратизмі. Попереднє засідання відбулося у закритому режимі 11 грудня, перше засідання по суті справи призначено на 20 грудня.

В останні кілька місяців пікети в рамках «Стратегії-18» проходять і в Москві. Активісти тримали в руках плакати з вимогою припинити переслідування кримських татар, звільнити Володимира Балуха, фігурантів «справи Олега Сенцова» та інших кримчан, а також журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: