«Масштабна спецоперація проти України». Порошенко прокоментував «плівки Деркача»

«Масштабна спецоперація проти України». Порошенко прокоментував «плівки Деркача»
Джо Байден і Петро Порошенко 

П’ятий президент назвав Офіс Зеленського частиною російської спецоперації проти України

Колишній президент України Петро Порошенко назвав скандальні аудіофайли нардепа Андрія Деркача фейком і провокацією, за якими стоїть Росія, Кремль та, вочевидь, й Офіс президента Зеленського. Про це йдеться у заяві Петра Порошенка, яку було оприлюднено сьогодні, 20 травня.

«П’ята колона Кремля розпочала масштабну спецоперацію проти України. Через втягування у передвиборчу боротьбу в Америці вони намагаються підірвати двопартійну підтримку України Сполученими Штатами», - заявив п’ятий президент.

Він нагадав, що ця підтримка ґрунтується на консенсусі, – згоді і республіканців, і демократів максимально сприяти Україні у боротьбі із російською агресією і в наших намірах приєднатися до НАТО.

«Джо Байден – друг і союзник України. Ми маємо бути вдячні Байдену за ту роль, яку він відіграв як віце-президент в адміністрації Обами. Ми не втручалися у кампанію 2016 року. Після неї, незважаючи на протидію Москви, не допустили паузи у стосунках, налагодили діалог із новою адміністрацією. Президентові Трампу ми теж вдячні і за «Джевеліни», і за санкції, і у тому числі, за «Північний потік-2» та інші дружні приклади солідарності з Україною», - наголосив Порошенко.

Політик додав, що забезпечення двопартійної підтримки було основою його стратегії у стосунках із США. Тож, зруйнувати таку підтримку на фоні непередбачуваного результату виборів означає істотно послабити Україну у протидії набагато сильнішому ворогу.

«Проросійські провокатори прагнуть залишити нас сам-на-сам із Кремлем. І навіть не маскуються, - зазначив експрезидент. - Головними інформаційними спонсорами провокації стали три проросійських канали, а також медіа-ресурси олігарха, який знаходиться під слідством Федерального великого журі США за звинуваченням у відмиванні сотень мільйонів доларів США. Геополітичну програму Коломойський оприлюднив у New York Times кілька місяців тому: відмовитися від орієнтації на Захід та повернутися під Москву».

«Ще вчора я вважав, що дії проросійських маргіналів не варті надто великої уваги. Однак, сьогоднішня пресконференція породила обґрунтовану підозру, що до цієї спецоперації причетний Офіс президента України», - йдеться в заяві.

Порошенко наголосив, що зараз між вищим керівництвом США та Україною практично нема спілкування. «У мене були регулярні зустрічі з обома президентами – попереднім та чинним і десятки контактів із Байденом. Аудіофайли, які вчора демонстрував випускник Вищої школи КДБ ім. Дзержинського у Москві, – сфабриковані. Але сировину вони могли здобути, зокрема, в Офісі чинного президента. СБУ має розслідувати, хто це зробив. З чиєї санкції? Кому це вигідно?», - питає п’ятий президент.

Порошенко наголошує, що все це вилилося у спецоперацію проти стратегічних стосунків України з Америкою, ключовим партнером нашої країни, здатним стримувати Росію.

«На жаль, є прописні істини геополітики та дипломатії, які дилетанти не в змозі засвоїти навіть за рік активної практики. Міжнародне становище України за рік значно погіршилося. Створена нашою командою коаліція на підтримку України практично не функціонує. Україна ще до коронавірусу випала із пріоритетів світових держав. Сформульований нами принцип «нічого про Україну без України», якого раніше дотримувалися усі наші партнери, тепер порушується. Інтеграція до ЄС та НАТО залишається лише на папері. Усі ці зміни на руку лише Росії. Як і нова атака на стратегічне партнерство між Україною та США», - вважає Порошенко.

«Сподіваюся, що президент зрозуміє ці очевидні речі. Це звернення значною мірою адресоване і йому. Як порада, до якої у нього є можливість дослухатися. Я у свою чергу задію усі свої контакти, у тому числі, і в Америці, – і серед республіканців, і серед демократів, – для того, щоби вони не дали провокаторам жодного шансу підірвати наш стратегічний союз. Ми не дозволимо повернути Україну у сферу російського впливу. І надалі, впевнений, будемо спиратися на підтримку нашого надійного партнера – Сполучених Штатів», - резюмував п’ятий президент України.

Зазначимо, що у штабі колишнього віце-президента США Джо Байдена відреагували на «плівки Деркача», назвавши їх «повністю відредагованими».

Як повідомлялось, президент Володимир Зеленський на сьогоднішній пресконференції заявив, що генеральний прокурор Ірина Венедіктова відкрила кримінальне провадження за записами розмов Джозефа Байдена і Петра Порошенка від 16 листопада 2016 року, оприлюдненими депутатом Ради Андрієм Деркачем (позафракційний).

«Генпрокурор ще вчора зареєструвала кримінальне провадження. Будуть розслідувати», – сказав Зеленський.

За словам президента, правоохоронні органи повинні встановити, чи була в цих розмовах державна зрада. «Це тільки перший дзвіночок (цієї команди)», – прокоментував Зеленський записи Деркача. Також глава держави додав, що, очевидно, команду Порошенка «чекають безліч вироків».

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: