Медведчук назвав е-декларування профанацією і розказав, як правильно боротись з корупцією

Медведчук назвав е-декларування профанацією і розказав, як правильно боротись з корупцією

На думку Медведчука, боротьба з корупцією стане дієвою тільки під контролем громадськості

«Україна знову в епіцентрі скандалу. Запуск системи е-декларування, про який стільки говорилося останнім часом з найвищих трибун, відбувся. Правда, тільки в так званому тестовому режимі. НАЗК переконує українців і міжнародні інституції, що всі зобов'язання України виконані. Але мовчить про те, що тестовий режим, в якому запущена система е-декларування, позбавляє весь проект сенсу, так як при цьому стає практично неможливо покарати чиновників за неправдиву інформацію в їх деклараціях, а це, по суті, веде до легалізації корупційних доходів», - пише Медведчук у своєму блозі.
Він вважає, що обіцянка прем'єр-міністра провести службову перевірку, встановити винних і навіть «зробити висновки» було зроблено виключно для галочки.  «За 2,5 роки єврореформ українці вже не раз могли переконатися: у«прогресивної», «демократичної»команди, яка прийшла до влади на хвилі народного невдоволення корумпованим режимом Януковича, немає політичної волі для того, щоб боротися з корупцією і корупціонерами», - впевнений очільник «Українського вибору».
Медведчук також нагадав, що ідея декларування доходів чиновників не нова.

«Ще 15 років тому я як народний депутат вніс до ВР проект закону «Про державний (фінансовий) контроль за декларуванням доходів осіб, уповноважених на виконання функцій держави, та їх витратами». Даний законопроект не тільки передбачав введення спеціального механізму фінансового контролю за доходами і витратами (!) Держслужбовців та вищих посадових осіб держави, а й встановлював адміністративну та кримінальну відповідальність за приховування чиновниками доходів від оподаткування. Однак він так і не був прийнятий. Пізніше ці напрацювання лягли в основу Концепції правових основ протидії корупції в Україні та проекту закону «Про боротьбу з корупцією», розроблених експертами руху «Український вибір» і пройшли широке громадське обговорення », - повідомив Медведчук.
При цьому діяч зазначив, що і при «злочинному реимі», і при «режимі евродемократів» ініціативи «Українського вибору» з протидії корупції залишилися незатребуваними.
«Якщо ви помітили, українські чиновники вже давно перестали говорити про «нульову толерантність» до корупції. Вони бояться реакції громадянського суспільства... І українці справді не змовчали. Я щиро радий, що експерти, активісти, просто небайдужі громадяни продемонстрували, що не миритися з корупцією і не дозволять перетворити систему е-декларування в ще одну псевдореформу. Я заявляв 15 років тому і готовий повторити це зараз: боротьба з корупцією стане дієвою тільки під контролем громадськості. І сьогодні ми стаємо свідками цього», - підсумував Медведчук.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: