Медведчук звинуватив Україну в небажанні виконувати Мінські угоди

Медведчук звинуватив Україну в небажанні виконувати Мінські угоди

На його думку, більшість парламентаріїв не розуміють стратегічної задачі Мінських угод

Голова «Українського вибору» Віктор Медведчук вважає, що проблема Мінських домовленостей, безальтернативність яких визнає весь світ, полягає у відсутності політичної волі для їх повної реалізації. Про це він розповів в інтерв'ю «Новой газете».
«У Мінську Україна взяла на себе ряд зобов'язань, які стосуються політичної частини цих угод. Йдеться про Закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» (який прийнятий, але так і не введений в дію), про Закон «Про недопущення переслідування і покарання осіб - учасників подій на території Донецької та Луганської областей», про внесення змін до Конституції України, а також про закон про вибори на Донбасі. Можу стверджувати, що для реалізації цих зобов'язань у президента Порошенка є політична воля, але, з огляду на політичну (вибачте за тавтологію) ситуацію в країні, немає політичного ресурсу. У цьому вся складність», - упевнений Медведчук.
З його слів, відновлення бойових дій відбувається в тому числі і тому, що майже за півтора року не відбулося жодних зрушень у вирішенні питань політичного порядку денного Мінських угод.
«Але ж саме політичні перетворення є основоположними для реалізації «Мінська-2», - підкреслив він.
Медведчук також прокоментував популярну в Україні думку про те, що вибори в окремих районах Донбасу можна проводити тільки після того, як буде відновлено контроль над російсько-українським кордоном. «Це улюблена теза багатьох українських політиків. На жаль, таке хибне тлумачення Мінських угод не рідкість, хоча в 9-му пункті там чітко сказано: відновлення повного контролю України над державним кордоном має розпочатися в перший день після місцевих виборів і завершитися після всеосяжного політичного врегулювання вступом в силу змін до Конституції України щодо особливого статусу Донбасу. І тут не може бути подвійних тлумачень. Але чи готові народні депутати слідувати духу і букві «Мінська-2»? Здається, більшість парламентаріїв не розуміють стратегічної задачі Мінських угод - реінтегрувати Донбас, забезпечити цілісність країни, повернути ці територій і людей в правове поле України. Лідери Франції та Німеччини неодноразово ставили питання про прийняття закону про вибори і проведення виборів на Донбасі (навіть називалися різні дати) і намагалися переконати українську сторону в необхідності такого кроку. Але з цього нічого не вийшло», - підсумував Медведчук.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: