Міністерство охорони здоров'я попереджає: на Олімпіаді в Ріо можна підхопити такі хвороби (СПИСОК)

Міністерство охорони здоров'я попереджає: на Олімпіаді в Ріо можна підхопити такі хвороби (СПИСОК)

МОЗ рекомендує перед поїздкою до Бразилії для профілактики інфекційних захворювань перевірити, чи зроблені усі щеплення

Цього тижня в Ріо-де-Жанейро стартують Олімпійські ігри, в яких, за попередніми оцінками, візьмуть участь більше 15 тисяч спортсменів з понад 200 країн світу. Як повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я, у зв’язку з цим питання інфекційної безпеки виходить на перший план.
В МОЗ інформують, що найбільш розповсюдженими захворюваннями в Бразилії є:
  • харчові отруєння;
  • хвороби, що передаються через укуси комах (малярія, сказ, лейшманіози, хвороба Чагаса, вірус Зіка та ін.);
  • серед хвороб, що передаються статевим шляхом – ВІЛ-інфекція, гепатити В та С, хвороба Зіка;
  • також небезпечним є поширення в країні резистентних до протимікробних препаратів штамів деяких збудників кишкових інфекцій.
МОЗ рекомендує перед поїздкою до Бразилії для профілактики інфекційних захворювань перевірити, чи зроблені усі планові щеплення (поліомієліт, дифтерія, правець, кашлюк, кір, паротит і т.д.).
«Необхідно знати, що в Бразилії існує підвищений ризик інфікування і вірусним гепатитом А – це також вакцинокерована інфекція, якої можна уникнути, якщо зробити щеплення перед подорожжю, - зазначає головний позаштатний спеціаліст МОЗ України із спеціальності «Інфекційні хвороби» Ольга Голубовська. - Якщо планується відвідання футбольних матчів в Белу-Орізонті, Бразиліа або Манаусі необхідно зробити щеплення проти жовтої лихоманки».
Для попередження харчового отруєння необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:
- вживати лише бутильовану воду промислового виробництва, (надовго залишати її відкритою неприпустимо);
- вживати лише термічно оброблену їжу, особливо із змішаними компонентами (наприклад,фейжоада – традиційне бразильське блюдо), температура вживання повинна бути не менш, ніж 60 градусів;
- всі фрукти та овочі треба ретельно мити чистою водою;
- не вживати соки-фреш, виготовлені у непідходящих приміщеннях та умовах;
- у закладах громадського харчування вимагайте, щоб пляшки з водою та інші напої відкривались у вашій присутності.
«Якщо протягом року після повернення в Україну у вас виникла будь-яка хвороба, що потребує госпіталізації, обов’язково розкажіть лікарю про перебування в Бразилії для виключення інфікування резистентними штамами збудників», - рекомендує МОЗ.
Для попередження інфікування малярією рекомендовано селитися тільки у оселях із кондиціонерами, застосовувати репеленти, уникати подорожей до віддалених населених пунктів, що розташовані у сільській місцевості. Для уникнення інфікування необхідно приймати препарати для хіміопрофілактики малярії. Окрім цього, протягом 3-х років після повернення до України в разі виникнення будь-якого стану, що супроводжується гарячкою, необхідно звертатися до лікаря та інформувати його про перебування в ендемічному регіоні.
У Бразилії треба уникати контактів з собаками, котами та іншими тваринами для запобігання інфікування сказом. Окрім того, якщо турист планує залишитися на термін більше 2 місяців у сільській місцевості, необхідно зробити щеплення до поїздки.
ВООЗ не рекомендує вагітним жінкам відвідувати райони, в яких є загроза зараження вірусом Зіка.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: