Миротворча місія ООН не буде воювати на боці України - експерти

Миротворча місія ООН не буде воювати на боці України - експерти

Жодна держава не відправить свого військовослужбовця на смерть до чужої країни

Україні не варто розслаблятися та покладати великих очікувань на те, що Миротворча місія ООН вирішить усі проблеми в середині країни. Адже завдання миротворчих сил ООН - розмежування конфліктних сторін, а не виконання функцій Збройних сил України. Про це розповіли на прес-конференції у «Главкомі» Олег Мартиненко, командир станції Нові Град у складі миротворчої місії Цивільної поліції ООН в Боснії-Герцеговині (1999-2001), офіцер контрольного відділу забезпечення Головного штабу місії у Приштині у складі Миротворчої місії Цивільної поліції ООН в Косово (2002-2003), керівник аналітичного напряму Української Гельсінської спілки з прав людини; Юрій Бєлоусов, Співробітник відділу менеджменту стратегічних проектів поліції ООН, Миротворча місія ООН в Ліберії (2010-2011), виконавчий директор Експертного центру з прав людини.

За їх словами, миротворчий контингент не буде воювати на стороні України.

«Важливо розуміти, що за нас воювати ніхто не буде. Якщо є очікування, що сюди вкинуть миротворчий контингент ООН, який почне воювати з «ЛНР», «ДНР» та Росією, то такого точно ніколи не буде. Принаймні під егідою ООН», - сказав Бєлоусов.

Завдання людей, які приїдуть у складі Миротворчої місії ООН, – це розмежування конфліктних сторін. Мартиненко зазначив, що у разі великої загрози життю іноземних військових до України можуть і не направити.

«Жодна держава не відправить свого військовослужбовця на смерть до чужої країни. Прем’єр-міністр повинен буде подавати у відставку, якщо допустить, що його військовослужбовець загине. Навіть у миротворчих цілях», - зазначив  колишній миротворець.

Також голова правління Експертного центру з прав людини додав, що Україні не потрібно розслаблятися. Представники української влади мають самі вирішувати проблеми країни на дипломатичному рівні. 

«Потрібно відпрацьовувати свої Збройні сили. Перекласти свою відповідальність на ООН не вийде. Адже не варто розраховувати, що вони виконають функцію Збройних сил України», - підсумував Бєлоусов.

Пропонуємо також переглянути запис прес-конференції

 

Як повідомлялося, глава МЗС України Павло Клімкін заявив, що Україна, США, Німеччина і Франція практично розробили спільний проект резолюції ООН по миротворцях на Донбасі.

Спецпредставник США з питань України Курт Волкер заявляв, що миротворці ООН зможуть зайти на Донбас, якщо Росія відведе свої сили. Також він вважає, що резолюцію ООН про миротворців на Донбасі можуть прийняти до кінця цього року.

Згодом в РФ назвали заяву Волкера щодо миротворців спробою зриву «Мінська».

13 листопада під час зустрічі в Сербії Волкер передав помічнику президента Росії Владиславу Суркову доповнення до російського варіанту резолюції щодо миротворців ООН. Із 29 абзаців Росія визнала прийнятними лише 3.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: