Moody's: Банківська система України майже подолала кризу

Moody's: Банківська система України майже подолала кризу

Мoody's вважає, що головними викликами для України є реформа державних банків і реструктуризація проблемних кредитів

Міжнародне рейтингове агентство Мoody's вважає, що українська банківська система продовжує залишатися неплатоспроможною, однак близька до виходу з кризи. Про це директор банківської групи Мoody's Investors Service Ярослав Совгіра заявив під час виступу на CIS bankers VI Ukrainian Banking Forum, повідомляють «Українські новини».

Moody's прогнозує, що економічне зростання і зниження процентної ставки сприятиме зниженню рівня проблемних кредитів в Україні до 50% до кінця 2018 року.

«Ми очікуємо, що рівень проблемних кредитів у банківській системі України буде знижуватися за рахунок реструктуризації, списання боргів, за рахунок того, що росте економіка, знижуються процентні ставки, йде помірне зростання кредитного портфеля. Але зараз рівень проблемних кредитів в Україні найвищий у СНД і Східній Європі. Для того, щоб проблемна заборгованість вийшла на прийнятний рівень, потрібно кілька років», - заявив він.

Совгіра зазначив, що українська банківська система на сьогодні залишається неплатоспроможною, однак порівняно з минулим роком їй вдалося вийти з мінуса на нуль.

«Є коефіцієнт, коли співвідноситься рівень проблемних кредитів з рівнем капіталу і резервів. Якщо цей коефіцієнт більше 100%, то банківську систему можна вважати близькою до неплатоспроможності. Адже якщо проблемні кредити повністю зарезервувати, капіталу не залишиться зовсім. У 2015 році цей коефіцієнт в Україні був більше 150%, тобто система була глибоко неплатоспроможною, але потім були вливання капіталу від держави і від іноземних банків. Цей показник покращився до 117% в 2016 році, але система все одно залишалася неплатоспроможною. Зараз це і показник наблизився до break-even (точка беззбитковості), значення хоч і погане, але прийнятне. Принаймні, система вийшла з мінуса на нуль», - констатував він.

Агентство Мoody's вважає, що головними викликами для України є реформа державних банків і реструктуризація проблемних кредитів.

Нагадаємо, міжнародне рейтингове агентство Moody's прогнозує, що в Україні ВВП на душу населення залишатиметься найменшим серед країн СНД в 2017-2018 роках.

Також стало відомо, що Національний банк України підвищив облікову ставку до 13,5% річних з 27 жовтня. 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: