МЗС України вимагає від РФ негайно пустити консула до Клиха

МЗС України вимагає від РФ негайно пустити консула до Клиха
Станіслав Клих

Російська влада відмовила в зустрічі консула України з незаконно засудженим в РФ Станіславом Клихом

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з відмовою російської влади в зустрічі консула України з незаконно засудженим в РФ українським громадянином Станіславом Клихом. Про це повідомляє прес-служба МЗС України.

«Зухвале і безпідставне ігнорування так званим правосуддям Російської Федерації законного права консульської посадової особи України відвідати громадянина власної держави стало черговим свідченням упередженості суду щодо цієї резонансної справи та підтвердженням спроб приховати наслідки нелюдського поводження щодо Станіслава Клиха», - йдеться у коментарі відомства.

МЗС України вимагає від російської сторони невідкладно надати дозвіл консульським посадовим особам України на відвідання Клиха, а також інших незаконно утримуваних в РФ громадян України, як це передбачено положеннями статті 13 Консульської Конвенції між Україною та Російською Федерацією від 1995 року.

Як відомо, 26 жовтня Верховний суд РФ відмовився звільнити Миколу Карпюка та Станіслава Клиха.

У травні цього року Верховний суд Чечні засудив Клиха і Карпюка до 20 років і 22,5 років ув'язнення відповідно, у колонії суворого режиму. У Росії їх засудили за нібито участь у банді, вбивстві та замаху на вбивство російських військовослужбовців. За версією російського слідства, Клих і Карпюк під час першої чеченської війни створювали в Україні групи для участі у боях проти російських військ за незалежну Чечню. Крім того, Карпюк нібито наприкінці 1994 року – на початку 1995 року сам брав у них участь. Голова слідчого комітету РФ Юрій Бастрикін заявляв, що засуджені входили до УНА-УНСО і воювали в Чечні разом з колишнім прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком. Проте жодних доказів цього так і не було оприлюднено, хіба що окрім зізнань Станіслава Клиха, здобутих, як стверджують його захисники, за допомогою тортур.

22 жовтня член Громадської спостережної комісії Москви з контролю над дотриманням прав ув'язнених Зоя Свєтова повідомила, що Клих збожеволів внаслідок тортур, які застосовували до нього при затриманні та під час попереднього слідства

МЗС України вимагає від Росії негайно звільнити Карпюка та Клиха.

Мін'юст України відправив до РФ кілька запитів про екстрадицію українців.

29 листопада Міністерство юстиції України повідомило про отримання звернення від Карпюка та Клиха про переведення їх в Україну. 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: