Нацагентство з розшуку активів працюватиме лише за зверненнями правоохоронних органів, - голова

Нацагентство з розшуку активів працюватиме лише за зверненнями правоохоронних органів, - голова
Антон Янчук

Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління корупційними активами буде займатися розшуком активів лише за зверненням правоохоронного органу. Про це в інтерв'ю «Главкому» розповів голова Нацагентства Антон Янчук.

«Ми працюємо тільки за зверненнями. Це один із запобіжників. У закон про агентство свідомо був закладено запобіжник – агентство саме не може вирішувати, що йому шукати, а що ні. Воно уповноважене діяти тільки за зверненням слідчого, детектива НАБУ, прокурора, суду чи слідчого судді. Лише цей вичерпний перелік може давати вказівки агентству», - сказав він.

Янчук окреслив функції агентства, зазначивши, що вони здебільшого тотожні функціям таких самих органів у країнах ЄС. «Агентство покликане допомогти слідчим органам знайти майно, здобуте внаслідок злочину, ідентифікувати це майно, навести докази, що саме воно є наслідком злочину, встановити, де це майно перебуває, і передати інформацію слідчому органу. Після чого слідчому органу гіпотетично достатньо помістити цю інформацію в клопотання про накладення арешту на майно в кримінальному провадженні, піти до суду, який має задовольнити таке клопотання», - повідомив глава Нацагентства з розшуку активів.

«Логіка функції розшуку майна полягає в тому, що коли правоохоронний орган не може накласти арешт на майно або не знає, чи воно існує, або не має достатньо доказів про його злочинне походження, або у зв'язку з іншими причинами не може отримати в суді арешт на майно, він звертається до Нацагентства з розшуку активів по додаткові матеріали. Після того, як суд накладає арешт, функція розшуку агентства закінчується. Все! Воно не конфісковує активи, не накладає арешт. Це своєрідний аналітичний центр із надзвичайно широким доступом до джерел інформації», - пояснив Янчук.

Детальніше читайте: «Голова Нацагентства з розшуку активів Антон Янчук: Для головних спеціалістів зарплата у нас становитиме 20 тис. грн»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: