Названо причину, чому духовенство Московської церкви не поспішає переходити до ПЦУ

Названо причину, чому духовенство Московської церкви не поспішає переходити до ПЦУ
Ієромонах окреслив настрої молодої частини кліру церкви Московського патріархату в Україні
Фото Станіслава Груздєва, «Главком»

Якщо у лаврі є проукраїнське крило, чому ці люди не приєднуються до УПЦ/ПЦУ?

Колишній помічник голови інформвідділу Києво-Печерської лаври ієромонах Інокентій Підтоптаний, який нещодавно перейшов Помісної церкви, в інтерв’ю «Главкому» розповів, чому духовенство Московської церкви не поспішає переходити до ПЦУ.

Інокентій Підтоптаний наголосив, що всім, хто приєднується до УПЦ/ПЦУ, Московський патріархат забороняє священнослужіння.

«Ніхто нікому не погрожує, що ніби якщо ви підете в ПЦУ, ми з вами щось ще зробимо. От живе людина в монастирі і вирішила піти. Але куди? Скажіть, чому йому йти в Михайлівський монастир, якщо в нього в лаврі є печери, у лаврі акафісти служать, монах до мощей може ходити постійно. Який смисл полишати це місце і йти, наприклад, до Михайлівського? Та й такого монастиря, по правді, в УПЦ/ПЦУ немає, який міг би прийняти, до прикладу 50 чи більше монахів, якби вони приєднались до помісної Церкви», – розповів він.

Ієромонах окреслив настрої молодої частини кліру церкви Московського патріархату в Україні: «Коли я був у відпустці в Миколаєві, з усіма, з ким спілкувався, а там мої однокурсники по семінарії служать у сусідніх єпархіях, то ніхто негативно про моє рішення не висловився, коли я ним поділився. Такої думки й ті, хто в Рівненській, Запорізькій, Херсонській, Одеській областях. Один із них навіть сказав: усе одно всі будемо єдині».

За його словами, здебільшого настрої молодої частини духовенства адекватно відповідають тій релігійній ситуації, яка склалася в Україні.

Нагадаємо, колишній помічник голови відділу інформації і зв’язків з громадськістю Свято-Успенської Києво-Печерської лаври ієромонах Інокентій Підтоптаний у березні приєднався до кліриків Переяславсько-Вишневської єпархії Помісної церкви України. Ця новина спричинила справжній вибух в українському православ’ї.

Несподіванка полягає насамперед тому, що до Помісної церкви приєднався представник українського монастиря, у якому орудує найбільш консервативна й закрита для зовнішнього світу частина РПЦ у нашій державі. 31 березня митрополит Онуфрій заборонив отцю Інокентію в служінні.

Раніше віряни української православної церкви Московського патріархату передали до Офісу президента звернення з вимогою скасувати закон про примусову зміну назви УПЦ (МП) експрезидентом Петром Порошенком.

Нагадаємо, Верховна Рада 20 грудня 2018 року ухвалила закон № 5309, який, зокрема, передбачає, що релігійна організація, центр якої розташований у країні-агресорі, у своїй назві повинна вказувати повну статутну назву свого релігійного центру.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: