НКРЕКП не буде незалежним ще як мінімум 18 місяців – нардеп

НКРЕКП не буде незалежним ще як мінімум 18 місяців – нардеп

Регулятор не буде вважатися незалежним, доки не відбудеться ротація - Рябчин

Протягом найближчих 18 місяців не слід очікувати незалежності державного регулятора енергетичного ринку. Проблема криється у ротації членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Про це розповів Олексій Рябчин, голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки під час прес-конференції в прес-центрі Главкома.

«Це як кіт Шредінгера: він або є, або його немає. Де-факто цей закон робить більш незалежним регулятора, ніж він є зараз, але де-юре повинна пройти процедура призначення  і від цієї процедури призначення, багато що залежить. Якщо вона  буде спотворена, то він не буде незалежним», - говорить депутат.

За його словами,  вся ротація має тривати 18 місяців. Доки вона не відбудеться, НКРЕКП не буде вважатися незалежним.

«Адже там будуть працювати люди, які призначенні особисто президентом. Тобто регулятор буде політично залежним від однієї гілки влади. А ті запобіжники , які ми надали в цьому законопроекті, взявши найкращі практики регуляторів з інших країн, дають шанс йому бути незалежним», - продовжує Рябчин.

На переконання голови підкомітету, у першій ротації цього складу НКРЕКП ніхто не буде виходити. Доповнять вільні вакансії. «Протягом нинішніх 18 місяців у нас у будь-якому випадку не буде незалежного регулятора. Хіба що всі члени напишуть заяви про своє звільнення», - резюмував депутат.

Подивитися запис прес-конференції можна тут

Нагадаємо, 22 вересня 2016 року Верховна Рада ухвалила закон №2966-д про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. «За» проголосували 250 народних депутатів. 

НКРЕКП було створено указом президента 27 серпня 2014 року 

Читайте також інтерв’ю глави НКРЕКП

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: