Один з «батьків Конституції» дав пораду Яценюку і Тимошенко: Треба змінювати себе, а не Основний закон

Один з «батьків Конституції» дав пораду Яценюку і Тимошенко: Треба змінювати себе, а не Основний закон
Один з авторів Конституції Іван Заєць

Під час війни не можна вносити жодних змін до Конституції - Заєць

Колишній нардеп, один з авторів Конституції Іван Заєць розповів у коментарі «Главкому», що негативно ставиться до будь-яких змін у Основному законі.

«Я негативно ставлюся до таких пропозицій і вважаю їх шкідливими. Під час конституційного процесу загострюється вся політична діяльність. Чи треба нам сьогодні, коли йде війна Росії проти України, починати конституційний процес? Це ж не буде справа лише трьох політиків, це настільки широке явище, яке затягне у свій вир всі політичні сили», - зазначив Заєць.

На думку Івана Зайця, в Україні якісна Конституція, яка відповідає європейським нормам. Потрібно лише її дотримуватись. «Треба змінювати не Конституцію, а себе і свої політичні уподобання. Необхідно відмовлятися від цього дешевого популізму. Треба використовувати засоби, які дозволять розкрити потенціал діючої Конституції. Зокрема, ухвалювати конституційні закони. Неважливо, хто це пропонує – «Народний фронт», «Батьківщина»  або інша партія. Щоб виконувалась Конституція на одному полюсі має бути висока культура політика, а з іншого полюсу має бути примус, аби політики дотримувались Конституції. Якби було б хоча б декілька таких прикладів, коли людей засудили б порушення самої Конституції, тобі б вона була б більш дієвою», - зазначив Заєць.

Нагадаємо, минулої осені один з лідерів «Народного фронту», міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявляв, що його партія підготувала проект конституційної реформи, за яким «усувається дуалізм влади». Тепер про зміни до Основного закону заговорила і лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко. Сьогодні, на думку Тимошенко, очевидною є необхідність створення нових правил для українського суспільного співжиття. Про Конституцію, як новий суспільний договір, Тимошенко говорила і кілька тижнів тому – на форумі «Новий курс України». Не проти змін Конституції і у Опоблоці.

У той же час, за словами голови Конституційного суду України Станіслава Шевчука, українська Конституція добре виписана, єдина проблема – це її невиконання політиками. Про це він говорив у недавньому інтерв’ю «Главкому»

Також читайте: «Треба змінювати не Конституцію, а себе». 22-й річниці Основного закону присвячується

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: