Арсеній Яценюк Експремʼєр України, голова Київського безпекового форуму

Нам потрібна нова Конституція України

День Конституції України

Цього дня у 1996 році парламент ухвалив Конституцію незалежної України. Це був складний демократичний процес.

Конституційні зміни 2004 і 2014 років відбулися внаслідок революцій, що боролися за справедливість і проти диктатур. Наразі стверджую, що чинна модель себе вичерпала. Для розвитку Україні потрібна нова управлінська модель з чітким розподілом відповідальності та системою стримувань і противаг.

Стисло моє бачення. Президент - глава держави, Верховний Головнокомандувач і національний арбітр. Позапартійний.

Парламент - творець законів і контролер від імені народу. Депутати мають імунітет винятково щодо їхньої політичної діяльності. Парламентарі голосують виключно особисто. За неособисте голосування - кримінальна відповідальність. Рішення у ВР ухвалюються більшістю від присутніх. Кворум - не менше 150 депутатів.

В уряду - вся повнота виконавчої влади. Прем'єр-міністр - керівник уряду, а не заручник політичних ігрищ. Уряд підзвітний парламенту. Члени уряду можуть бути членами парламенту, вони представляють партії в уряді й несуть політичну відповідальність.

Президент має право на вмотивований розпуск парламенту в спосіб, визначений Конституцією. Парламент може застосувати механізм відповідальності президента перед народом через відставку в порядку імпічменту.

Незалежний, компетентний і доступний для громадян суд.

Курс на ЄС та НАТО закріплюється в Конституції.

Ми живемо в час історичних викликів для України і українців. Однією з відповідей на такі виклики є новий національний Основний закон.

Впевнений, що чинний парламент і президент зможуть ухвалити нову редакцію Конституції.

Влада в Україні служить Українському народу. З цього повинен починатися Основний закон. І так він повинен працювати.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: