Падіння ціни на нафту: Україна може запропонувати світу свої сховища

Падіння ціни на нафту: Україна може запропонувати світу свої сховища
Україна може запропонувати світу свої сховища для зберігання нафти

Бізнес зі зберігання нафти може стати для України прибутковим, вважає Вітренко

Україна може запропонувати свої потіжності для зберігання світової нафти.

Про це на тлі падіння цін на нафту повідомив у Facebook виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

За його словами, у світі «вже немає де зберігати нафту», і неможливо припинити видобуток без значних втрат у майбутньому. Україна ж має нафтотранспортну систему та заводи.

«В Україні є величезна нафтотранспортна система, де можна зберігати нафту, один працюючий завод (Кременчук) зі значними ємкостями для зберігання, а також багато нафтопереробних заводів, які давно зупинені, але на яких принаймні були такі ємкості», - написав Вітренко.

Він додав, що бізнес зі зберігання нафти є найбільш прибутковим зараз.

«Потрібно не проґавити можливості і максимально їх монетизувати... Потрібно намагатися зберігати більше не російської нафти, а з інших нафтовидобуваючих країн», - підкреслив Вітренко.

Він додав, що раніше у Міноборони було величезне сховище на 1 млн тонн.

Нагадаємо, 20 квітня ціна на одну з марок нафти стала негативною спочатку з урахуванням інфляції, а потім реально - інвестори були готові доплатити, якщо у них заберуть нафту, яку після поставки просто ніде буде зберігати. 

Заповнення головного нафтового сховища країни в Оклахомі, збільшилося за два місяці на 48%, з максимальних 78 мільйонів барелів сховище прийняло вже 55 мільйони. А американські НПЗ в більшості випадків не готові купувати нафту дорожче 2 доларів за барель. 

Але ситуація з місцем в сховищах в усьому світі лише трохи краще, ніж у США і іншим маркам нафти загрожує катастрофічні падіння. Негативна ціна (з урахуванням податків, зборів і транспортних витрат) вже зустрічалася в цьому місяці в деяких регіонах (в тому числі в самому початку квітня - в Росії). Ціна російської нафти Urals залежить від ціни Brent, а тому вона дешевшає і дорожчає разом з нею.

Поки епідемія в більшості великих країн не закінчиться, нафта з поставкою в найближчому майбутньому буде коштувати дуже дешево. Ситуацію з цінами поки не зможе виправити навіть рекордне скорочення видобутку в рамках картелю ОПЕК +. Країни домовилися знизити світовий видобуток на 10%, а попит вже впав більш ніж на 20%. Угода не може підвищити ціни, а може лише зменшити темпи заповнення сховищ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: