Парасюк про «Рік державної мови»: Українську потрібно популяризувати через любов

Парасюк про «Рік державної мови»: Українську потрібно популяризувати через любов
Володимир Парасюк

Нардеп розказав, чому президент має оголосити 2018-й роком державної мови

Заходи, які мали б проводитись у рамках «Року державної мови в Україні», мають передбачати популяризацію мови не через заборони, а через любов. Таку думку в коментарі «Главкому» висловив народний депутат Володимир Парасюк – один зі 178 парламентарів, які підписали листа до президента Петра Порошенка з пропозицією оголосити 2018-й «Роком державної мови в Україні».

«Українську мову не можна насаджувати штучними методами. Потрібно, щоб люди зрозуміли, відчули, що українська мова є перспективна, гарна, своя», - зазначив парламентар.

На думку Парасюка, якщо нав’язування української мови буде жорстким, воно може призвести до негативних наслідків. «Тому діяти потрібно м’яко. Необхідно збільшення української мови на телебаченні, на радіо, в інтернет-виданнях, збільшення виступів українських виконавців у тих областях, де населення більш російськомовне, має бути також обмін учителями, обмін дітьми», - сказав він.

Нардеп також зауважив, що в останні три роки українська мова стала популярнішою. «Нещодавно був у Маріуполі, то там у магазинах люди стараються переходити на українську мову, коли чують, що до них нею звертаються», - зазначив парламентар.

«Жорсткіше потрібно бути хіба що до пропагандистських російських видань, а взагалі процес українізації має бути м’яким, добрим і щирим», - резюмував Парасюк.

Як повідомлялось, 178 народних депутатів підписали звернення до президента про те, щоб оголосити 2018 рік «Роком державної мови». «Щоби стати сильніше, щоб кожного, хто проживає на території України, зробити сильніше, звертаємося до Вас і пропонуємо (і така ідея підтримана чотирма профільними міністерствами та Академією наук) оголосити 2018 рік «Роком державної мови», - йдеться у повідомленні.

1_15

2_15

3_14

4_1

Комітет з питань культури і духовності підтримав пропозицію щодо оголошення 2018 року «Роком державної мови». 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: