ПАРЄ позбавила українців місць в комітетах

ПАРЄ позбавила українців місць в комітетах
Відтепер у ПАРЄ у кожному з комітетів, крім моніторингового, не може бути більше двох представників кожної з держав-членів
Фото з відкритих джерел

Бюро ПАРЄ «обнулило» перелік тих депутатів, країни яких перевищили нову квоту у два місця в комітеті

Бюро Парламентської асамблеї Ради Європи змінило правила формування комітетів, що, серед іншого, призвело до позбавлення України місць у регламентному комітеті, що працює над зняттям санкцій з РФ.

Таке рішення було ухвалене в понеділок 21 січня.

За рішенням керівного органу ПАРЄ, у кожному з комітетів, крім моніторингового, не може бути більше двох представників кожної з держав-членів. Досі в усіх комітетах, крім моніторингового, не було такого обмеження; їх склад формувався за пропозиціями політичних груп.

Завдяки цьому у регламентному комітеті було 4 українці – Володимир Ар’єв, Владислав Голуб, Юлія Льовочкіна та Сергій Кіраль (перший заступник голови комітету). Цей комітет мав особливу вагу, оскільки відповідав за розробку змін до регламенту, які мали зняти санкційний тиск з РФ і відкрити шлях до повернення росіян до асамблеї.

Як розповів голова української делегації Володимир Ар’єв, у підсумку дискусії Бюро ПАРЄ «обнулило» перелік тих депутатів, країни яких перевищили нову квоту у два місця в комітеті.

«Було вирішено просто обнулити список, зараз у нас нуль місць у регламентному комітеті, і групи мають висувати нових кандидатів», - пояснив він.

Також постраждали українські представники у комітеті з питань виборів суддів ЄСПЛ (4 депутати від України).

Варто зазначити, що через нові правила втратили місця у комітетах також представники низки інших держав. Однак за підсумками закритої дискусії на Бюро, у якій брав участь Володимир Ар’єв, він впевнений, що зміни спрямовані саме проти України через її роботу в регламентному комітеті. «Це видається дрібною помстою за принципову позицію українців по зміні регламенту на догоду РФ» - заявив він в коментарі журналістам.

Як повідомлялося, на поточній сесії президент ПАРЄ хоче продовжити роботу над поверненням Росії до асамблеї, що потребує рішень регламентного комітету.

Як відомо, у Страсбурзі 21-25 січня проходить зимова сесія ПАРЄ.

25 листопада 2018 року прикордонні кораблі РФ у районі Керченської протоки обстріляли і захопили три українські військові кораблі, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса у порт Маріуполь, і 24 моряків.

До слова, президент ПАРЄ хоче повернути Росію до асамблеї. Як відомо, Росія висловила вимогу: вона повернеться до ПАРЄ лише в разі, якщо з неї знімуть всі накладені в асамблеї санкції. 

Після початку агресії Росії проти України у 2014 році права російської делегації в ПАРЄ було обмежено, включаючи позбавлення права голосу. Відтоді РФ припинила платити внески до бюджету Ради Європи. За статутом Ради Європи, якщо до червня цього року російська сторона не відновить виконання своїх фінансових зобов'язань, РФ можуть позбавити репрезентаційних прав в цій організації.

Зазначимо також, що родичі полонених українських моряків проведуть прес-конференцію у Страсбурзі.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: