Пенсійний фонд: з 11,7 млн пенсіонерів підвищення отримали 10,2 млн

Пенсійний фонд: з 11,7 млн пенсіонерів підвищення отримали 10,2 млн

Заступниця голови Пенсійного фонду пояснила, як вдалося підвищити пенсії такій кількості людей

За результатами набуття чинності пенсійної реформи з 11,7 млн громадян підвищення пенсії отримали 10,2 млн. Про це в інтерв’ю «Главкому» повідомила заступник голови правління Пенсійного фонду Ірина Ковпашко.

Як зазначає чиновниця, спочатку мова йшла про підвищення пенсій для 5,6 млн людей. Але через те, що третього жовтня проголосували за пенсійну реформу, підвищення пенсій відбулось навіть більше, ніж для 9 млн.

«Коли почали говорити про 9 млн, мали на увазі, що частина отримає доплату в результаті осучаснення, - пояснила Ковпашко, - а ще десь 3,5 млн - через зміну прожиткового мінімуму до 1373 грн (яку було спочатку передбачено з 1 грудня, а потім перенесено на 1 жовтня. - «Главком»). Але це підвищення врешті відбулося до рівня 1452 грн. І в кінцевому результаті з 11,7 млн пенсіонерів підвищення фактично отримали 10,2 млн».

Усі пенсії, за словами Ковпашко, призначені відповідно до закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (основний закон, по якому призначаються трудові пенсії), обчислені з урахуванням однієї базової величини - показника середньої заробітної плати - 3764 грн.

23_13

За словами заступниці голови Пенсійного фонду, наступний крок, який призвів до підвищення пенсій, - це зміна прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність: «Цей показник щоразу визначається законом «Про державний бюджет». У цьому році він мав би змінитися до 1373 грн із 1 грудня. Але закон 2148 передбачив, що всі виплати, які базуються на прожитковому мінімумі, переглядаються вже з урахуванням нового прожиткового мінімуму з 1 жовтня. З 1 травня він був на рівні 1312 грн, далі складатиме навіть не 1373 грн, а 1452 грн».

Ковпашко додала, що працюючі пенсіонери відтепер не сплачують 15% податку з пенсії. «Вже за жовтень вони отримали свою пенсію в повному обсязі», - сказала вона.

Нагадаємо, що 11 жовтня в Україні набула чинності пенсійна реформа.

Згодом у Пенсійному фонді пояснили, кому найбільше підвищать пенсії, а у Гройсмана розповіли, звідки взяли гроші на підвищення пенсій.

Більше читайте в матеріалі «Главкома» Підвищення пенсій: чому не усім і не відразу? Відповідає Пенсійний фонд

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: