Польща про спроби України історичного порозуміння: Київ все робить неправильно

Польща про спроби України історичного порозуміння: Київ все робить неправильно
Вітольд Ващиковський

Варшаву тішить заява Києва про відсутність антипольських настроїв в Україні

Очільник міністерства закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський розкритикував підходи України до пошуку історичного порозуміння із Варшавою. Про це він сказав у суботу у Львові, де він перебуває із дводенним візитом.

Зокрема, говорячи про запропоноване Києвом правила «Прощаємо і просимо прощення», міністр Вітольд Ващиковський заявив, що українське МЗС «досить безтурботно копіює певний шлях, який колись польські єпископи запропонували німецькій стороні», проте, за його словами, «це неправильна інтерпретація, та й де ці зустрічі істориків? З нашого боку відкриття є повним», – наводить його слова «Польське радіо».

«Нас дуже тішить ця заява, що в Україні немає антипольських настроїв, що суспільство приязне. Ми також це помічаємо, проте також помічаємо різного роду інциденти, помічаємо окремих осіб, які поводяться не дуже приязно», – сказав також Ващиковський.

Міністр додав, що Польща вже багато років є відкритою, «аби питання історії, як також поточні польсько-українські контакти, з’ясовувати». «Польща вже дуже давно запропонувала різні канали співпраці, від форуму польсько-української співпраці, пропозиції президента Анджея Дуди з минулого року створити процес примирення на прикладі хоча б процесу Яд Вашем, що був реалізований в Ізраїлі. Чекаємо лише на відповідь, на бажання співпраці української сторони», – зазначив Ващиковський.

За його словами, відкритий на співпрацю є також польський Інститут національної пам’яті, який хоче проводити пошукові роботи в Україні – йдеться про пошуки останків польських жертв періоду Другої світової війни. «Якщо (...) крім декларацій, крім заяв МЗС будуть також конкретні кроки співпраці з Польщею, то ми, звісно, будемо відкритими», – запевнив глава польської дипломатії.

Нагадаємо, 3 листопада офіційний Київ заявив, що в Україні немає антипольських настроїв, більшість українців абсолютно позитивно ставляться до Польщі, попри розбіжності в оцінках складного історичного минулого. У МЗС нагадали, що свого часу Україна разом з Польщею досягли розуміння, що «історичне примирення можливе за європейським християнським принципом «прощаємо і просимо пробачення».

Раніше Ващиковський заявив про запуск процедур, які не дозволять людям, які мають крайню антипольську позицію, в'їжджати до Польщі.

«Люди, які демонстративно одягають уніформу «СС Галичина», до Польщі не в'їдуть. Це також стосується людей, які є адміністративно залученими - не дозволяють, наприклад, продовжувати ексгумацію, продовжувати відновлення польських пам'ятних місць», - зазначив глава МЗС Польщі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: