Польща прощається з мером Гданська: у країні оголосили дводенну жалобу

Польща прощається з мером Гданська: у країні оголосили дводенну жалобу
Павел Адамович помер 14 січня після того, як за день до цього на нього напали на благодійному заході

Сьогодні о 17:00 труну перенесуть в базиліку Успіння Пресвятої Діви Марії, у якій в суботу, 19 січня, відбудеться заупокійна меса

У Польщі труну з тілом мера Гданська Павла Адамовича було виставлено напередодні для прощання в будівлі Європейського центру Солідарності у місті, передає «Польське радіо».

Протягом доби при померлому буде стояти почесна варта з двох людей, представників польських скаутів, муніципальної служби Гданська і армії.

У п'ятницю, 18 січня, о 17:00 труну в траурній прецесії перенесуть в базиліку Успіння Пресвятої Діви Марії, у якій в суботу, 19 січня, відбудеться заупокійна меса. Потім похоронна процесія пройде вулицями міста, де знаходяться місця, які були важливими в житті Павла Адамовича, зокрема, школа, ліцей.

Представники міського управління закликають жителів Гданська користуватися у п'ятницю і суботу міським транспортом, проїзд в ці дні буде безплатним. Вулиці у центрі міста будуть перекриті. 

Також у Польщі з 18-ї години (за київським часом) п’ятниці до 20-ї години суботи триватиме національна жалоба за загиблим мером Гданська Павелом Адамовичем.

За розпорядженням президента Польщі Анджея Дуди, на усіх адміністративних будівлях країни буде наполовину спущено прапори.

Національна жалоба розпочнеться з моменту внесення процесією, яка пройде вулицями міста, у п’ятницю ввечері труни з тілом Адамовича до Маріацького костелу.

Як інформувалося, на 53-річного Адамовича, який був мером Гданська упродовж 20-ти років, скоєно замах у минулу неділю під час урочистого завершення щорічної благодійної акції Великий оркестр святкової допомоги. Від отриманих ножових поранень мер помер у понеділок.

Напад скоїв 27-річний чоловік, який під виглядом представника ЗМІ без перешкод вийшов на сцену і завдав меру мінімум два удари ножем в область серця. Він був затриманий на місці, але встиг крикнути в мікрофон, що раніше був нібито несправедливо ув'язнений з вини опозиційної партії «Громадянська платформа», членом якої був Адамович. Чоловіка заарештовано на три місяці. Відомо, що раніше у в'язниці у нього було діагностовано важке психічне захворювання.

Після цього по всій країні відбулися багатотисячні мітинги проти ненависті у публічному просторі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: