Польща відзначає 99-ту річницю незалежності

Польща відзначає 99-ту річницю незалежності

Посольство України привітало Польщу з днем незалежності

У Польщі 11 листопада відзначають 99-ту річницю відновлення незалежності Польщі. По всій країні сьогодні відбудуться святкові заходи, найбільше з яких - у Варшаві.

Головні державні урочистості розпочнуться о 13-й годині (за київським часом) урочистою зміною варт та покладанням вінка до могили Невідомому солдату, в яких візьме участь президент Анджей Дуда та інші державні високопосадовці.

У польській столиці в суботу відбудеться 12 масових заходів, найбільшим з яких буде «Марш незалежності», який організовують польські націоналісти. За попередніми очікуваннями, в ньому можуть взяти участь до 50 тисяч осіб з ультраправими поглядами. Контрманіфестацією до маршу націоналістів буде марш антифашистів. Щоправда, їх маршрути не перетинатимуться, аби запобігти масовим зіткненням. Крім того, у Варшаві відбудеться традиційний щорічний «Біг незалежності» та парад мотоциклістів «Рок незалежності».

Посольство України привітало Польщу з днем незалежності, підсвітивши будинок диппредставництва біло-червоними кольорами.

«У цей урочистий день хочемо подякувати Польщі й усім польським друзям за те, що у складні хвилини протидії російській агресії ви не залишаєте Україну, а приходите з допомогою, якої ми так сильно потребуємо. На знак вдячності і солідарності з незалежним польським народом у свято незалежності Речі Посполитої ми підсвічуємо Посольство України у біло-червоні кольори», - підкреслили дипломати на своїй сторінці у Facebook.

Рада регентів у Варшаві 11 листопада 1918 року передала військове керівництво на польських територіях у руки звільненого з ув'язнення в Німеччині польського політика Юзефа Пілсудського. Вважається, що цього дня Польща після більш як 120 років перерви знову отримала незалежність.

Свято незалежності у цей день встановлено у 1937 році.

Нагадаємо, завідувач відділу «Інститут дослідів Волині» Рівненського краєзнавчого музею, історик Ігор Марчук вважає, що зведення на Рівненщині пам’ятника польським солдатам, які «нищили наших мирних жителів під час Другої світової», свідчить про слабкість України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: