Прем’єр Греції витримав вотум недовіри через угоду про назву Македонії

Прем’єр Греції витримав вотум недовіри через угоду про назву Македонії
Прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас

Із 280 присутніх парламентарів 153 проголосували проти висловлення недовіри урядові

Прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас витримав голосування в парламенті країни про недовіру через плановану угоду з сусідньою Македонією про нову назву цієї держави, що має покласти край тривалим суперечкам між ними.

Як повідомляє «Радіо Свобода», із 280 присутніх парламентарів 153 проголосували проти висловлення недовіри урядові, як пропонувала опозиційна партія «Нова демократія». Вона звинувачувала прем’єра в надто великих поступках Македонії в угоді, яку мають підписати 17 червня.

Під час розгляду питання про недовіру урядові під будівлею парламенту в центрі Афін мітингували тисячі людей, вимагаючи відставки прем’єр-міністра. Поліція мусила вдатися до подразливого газу, щоб не дати демонстрантам увірватися до будівлі, резюмує ЗМІ.

Нагадаємо, 30 березня поточного року у Відні стартували переговори про нову назву Македонії.

Греція наполягає, щоб нова офіційна назва Македонії була закріплена у конституції країни.

3 червня тисячі прихильників правої македонської опозиції та партії VMRO-DPMNE вийшли на вулиці Скоп'є на протест проти планів щодо зміни назви країни.

12 червня македонський прем'єр-міністр Зоран Заєв заявив, що нова назва Македонії – Республіка Північна Македонія – буде винесена на загальнонаціональний рефереднум восени поточного року.

13 червня президент Македонії Георге Іванов відмовився підписати договір між Скоп'є і Афінами про перейменування країни.

Спір між Грецією і Македонією розгорівся в 1991 році, коли Македонія проголосила незалежність, взявши собі назву Республіка Македонія. Водночас Греція заявила, що ця назва є узурпацією імені її історичної провінції - Македонія. Через суперечку між двома країнами Македонія досі не мала права претендувати на вступ до ЄС, оскільки Греція блокувала будь-які переговори на цю тему. Тепер досягнення згоди відкриває шлях до вступу Скоп'є в Євросоюз і НАТО.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: