Прокуратура візьметься за продаж 12,7% Київенерго, яка належить Ахметову

Прокуратура візьметься за продаж 12,7% Київенерго, яка належить Ахметову

З ініціативи столичної прокуратури буде проведена ревізія Київенерго у справі про виведення з комунальної власності 12,7% акцій компанії

Прокуратура Києва порушила кримінальне провадження дворічної давності, яке може торкнутися власника СКМ Ріната Ахметова, а також великих підприємців Василя Хмельницького та Андрія Іванова.

15 вересня за клопотанням прокуратури Печерський районний суд Києва дозволив провести позапланову перевірку фінансово-господарської діяльності Київенерго у справі про виведення з комунальної власності 12,73% компанії в 2007 році.

Цей пакет акцій спочатку був переданий Київенергохолдингу, яким володіли Хмельницький і Іванов, а потім через ряд сумнівних угод виведений з власності Києва і проданий холдингу ДТЕК Ріната Ахметова.

Як відомо, Київенерго була створена в 1995 році. Компанія забезпечує виробництво тепла і електроенергії для 75% киян, є однією з найбільших енергокомпаній в країні з річним прибутком понад 18 млрд грн (за 2015 рік. - ред.).

Київська міська рада стала одним з власників Київенерго в 1999 році, отримавши 12,7% акцій. Мажоритарним пакетом компанії в розмірі 50% + 1 акція була держава в особі НАК Енергетична компанія України.

Решта 37,3% акцій Київенерго опинилися у власності приватних компаній. Станом на 2006 рік серед них була кіпрська Densec Limited, яка, за даними ЗМІ, належала Василю Хмельницькому та Андрію Іванову.

Відчуження 12,73% акцій Київенерго почалося більше 10 років тому. У квітні 2006-го Київрада і офшорні компанії Densec Limited і Zarova Limited створили ЗАТ Кіевенергохолдіг (КЕХ) для координації роботи компаній Київенерго, Київгаз і Київводоканал.

У 2012 році Фонд державного майна на приватизаційному конкурсі продав ще 25% Київенерго ДТЕК за 450,5 млн грн при стартовій ціні 432,3 млн. Після цього холдинг Ахметова сконцентрував 72,4% столичної компанії.

Справу про відчуження акцій Київенерго було відкрито прокуратурою ще в липні 2014 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: