«Провокації силовиків проти прем'єра». ЗМІ розвідали, чого злякався Гройсман

«Провокації силовиків проти прем'єра». ЗМІ розвідали, чого злякався Гройсман
Прем'єр-міністр Володимир Гройсман
фото: Новое время

СБУ веде розслідування щодо незаконної передачі квартири, в якому можуть фігурувати віце-прем’єр Володимир Кістіон та мер Вінниці Сергій Моргунов - ЗМІ

Під час засідання Кабінету міністрів 13 червня Гройсман заявив, що окремі правоохоронці готують проти нього та уряду провокації. Про це повідомляв «Главком».

«Я знаю, що ви готуєте провокації проти прем'єр-міністра, уряду і урядовців», - сказав Гройсман, обговорюючи закон «маски-шоу стоп», який мав знизити тиск на бізнес з боку правоохоронців.

ЗМІ дізналися, чого саме злякався Гройсман. Про подробиці справи пише видання Insider.

Схоже, що прем’єру, який все ще вибудовує окремий курс від президента, вирішили нагадати, хто в домі господар.

Прем'єр-міністр злякався можливого відкриття правоохоронцями кримінальної справи фігурантами якої можуть стати дві  наближені до прем’єра особи.

Як пише видання, 15 травня 2018 управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ звернулося до прокуратури Вінницької області щодо можливих посадових злочинів віце-прем’єра Володимира Кістіона та мера Вінниці Сергія Моргунова.

Мова йде про історію 5-річної давнини. Тоді управління Пенсійного фонду Вінниці придбало квартиру в провулку Щорса 18-а, на 65 квадратних метрів за 330 тисяч гривень.

В липні 2014 тоді перший заступник вінницького міського голови Кістіон видав ордер на цю квартиру начальнику управління пенсійного фонду Вінниці Олені Корчаці. Це рішення, як вважають у СБУ, було ухвалено в порушення законів «Про місцеве самоврядування» та «Про передачу об’єктів державної та комунальної власності», без рішення вінницької міськради та до передачі квартири на баланс Пенсійного фонду міста. Це було зроблено через 20 днів, 31 липня 2014.

28 серпня того ж року секретар місцевої ради Моргунов дозволив без рішення вінницької міськради, рішенням виконкому приватизацію цієї квартири. І вже за 5 днів жінка переоформила квартиру на себе.

В результаті станом на 2018 рік квартира перебуває одночасно на балансі Фонду як службова і у приватній власності громадянки Корчаки.

Крім того, видання пише, що прокуратура Вінницької області після отримання матеріалів від СБУ не внесла їх до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Натомість прокурор Вінницької області В’ячеслав Соколовий начебто дав усну вказівку передати ці матеріали через прокуратуру міста до місцевого відділу поліції. Саме звідти ця справа таки і потрапила в ЄРДР.

Деякі ЗМІ називають Соколового кумом Гройсмана. І начебто прем'єр мав вплив на його призначення прокурором.

У квітні СБУ затримала заступника Соколового Олександра Попеску за те, що прокурор вимагав $6000 за вирішення питання про закриття кримінального провадження щодо самовільного захоплення 50 гектарів земель сільгосппризначення в Вінницькій області.Співробітники СБУ і НАБУ взяли на місці і заступника прокурора і двох посередників.

Прокурор Вінниці Гайда працює на новій посаді менше 3 місяців. Його  було призначено 19 березня. Хоч зроблено це наказом генерального прокурора Юрія Луценка, але за рекомендацією Ради прокурорів.

До цього Гайда близько двох років обіймав посаду керівника Немирівської місцевої прокуратури. На керівну посаду його призначив тодішній генпрокурор Віктор Шокін.

За інформацією місцевого видання «20 хвилин», тесть нового прокурора Вінниці - легенда органів прокуратури області Володимир Василюк, який свого часу посідав посаду Генпрокурора Туркменістану. Теща – Світлана Василюк керівниця Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій громадськістю Вінницької ОДА та депутатка міської ради кількох скликань. Останній раз вона обралась в раду як 7 номер списку  «Вінницької європейської стратегії»  Гройсмана.

Керівником Нацполіції Вінниччини є Юрій Педос. Свою посаду він отримав влітку 2016, коли виявилось, що очільник місцевої поліції Антон Шевцов має стосунок до сепаратистів. Тоді дехто з місцевих теж називав Педоса кумом Гройсмана, і другом Соколового. Але в будь-якому разі голова Нацполіції підпорядкований Арсену Авакову, який підтримує Гройсмана, а не президента.

За такого розкладу силовиків в місті і області, в разі якщо підтверджень злочину не знайдуть, Гройсману буде непросто переконати громадськість, що слідство було об'єктивним. Якщо ж слідство дійде до вручення підозри, то це таки буде вагомим ударом по образу прем'єра-реформатора, який той ретельно вибудовує.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: