Рада ЄС затвердила політику щодо Східного партнерства. В Україні задоволені

Рада ЄС затвердила політику щодо Східного партнерства. В Україні задоволені
В своїх висновках Рада ЄС вітає «значні досягнення Східного партнерства» 

Рішення Ради ЄС включає в себе такі ключові сигнали для Києва, як підтримка європейського вибору, територіальної цілісності і подальшу інтеграцію

Рада Європейського Союзу затвердила висновки про політику Східного партнерства після 2020 року, підтвердивши її стратегічне значення.

Про це повідомляється на сайті Ради ЄС.

Так, в своїх висновках Рада вітає «значні досягнення Східного партнерства» і підтверджує свій «підхід, заснований на стимулюванні і умовах, як засіб заохочення країн Східного партнерства до продовження реформ і нарощування зусиль в цьому напрямку».

«Рада підтверджує, що нинішня політична основа, включаючи «20 результатів до 2020 року», є діючою і приносить відчутні результати і користь людям. Рада також підкреслює важливість майбутнього Східного партнерства як більш стратегічної, амбітної, гнучкої і всеосяжної основи для співробітництва, що дозволяє учасникам спільно вирішувати загальні і глобальні завдання в широкому спектрі областей, особливо в нинішній безпрецедентній ситуації, викликаної пандемією Covid-19», - йдеться в повідомленні.

Також зазначено, що Рада ЄС з нетерпінням очікує наступного саміту Східного партнерства. Очікується, що на ньому будуть розглянуті результати, досягнуті з часу проведення останньої зустрічі на вищому рівні в 2017 році, схвалені довгострокові політичні цілі і намічені шляхи подальшого зміцнення і поглиблення співробітництва, а також буде дано мандат на підготовчу роботу над наступними результатами після 2020 року.

Представник України при Євросоюзі Микола Точицький в коментарі «Інтерфакс-Україна» заявив, що рішення Ради ЄС включає в себе такі ключові сигнали для Києва, як підтримка ЄС європейських прагнень і європейського вибору, територіальної цілісності і мирного врегулювання конфліктів, подальшу інтеграцію з ЄС і доступ на внутрішній ринок Євросоюзу.

«У висновках ЄС визнає стратегічну важливість Східного партнерства і закликає до його великих амбіцій і гнучкості. Це саме те, що в контактах з ЄС і його державами-членами ми постійно просуваємо разом з іншими асоційованими партнерами - Грузією і Молдовою. Закріплена у висновках гнучкість дозволить нам розвивати ідею запуску додаткового формату діалогу ЄС з партнерами так званого Східного партнерства Плюс», - сказав посол.

Він висловив упевненість, що висновки-2020 року – «хороша основа для майбутнього саміту Східного партнерства, в ході якого ми будемо працювати над посиленням відповідних політичних та секторальних сигналів».

Нагадаємо, Східне партнерство - це ініційована Польщею і Швецією програма, спрямована на поглиблення і зміцнення відносин ЄС з шістьма східними сусідами: Азербайджаном, Вірменією, Білоруссю, Грузією, Молдовою і Україною.

ДО слова, у Кабміні вважають, що для України наразі дуже вдалий момент для перегляду умов Угоди про асоціацію з ЄС та поглиблення співпраці з європейськими країнами.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: