Пристайко розповів про перегляд умов Угоди про асоціацію з ЄС

Пристайко розповів про перегляд умов Угоди про асоціацію з ЄС

Вадим Пристайко стверджує, що українські виробники чекають перегляду умов Угоди про асоціацію з ЄС

Фото: Главком

«У нас амбіцій набагато більше, ніж реальність», – заявив віцепрем’єр

Для України наразі дуже вдалий момент для перегляду умов Угоди про асоціацію з ЄС та поглиблення співпраці з європейськими країнами.

Про це заявив в інтерв'ю DW віцепрем'єр-міністр України з європейської та євроатлантичної інтеграції України Вадим Пристайко.

«Зараз дуже вдалий момент, тому що якраз підійшов десятирічний термін, коли ми можемо переглянути умови та перегляд умов чекають наші виробники. Тому що більшість квот, які є поставлені, вони вже не влаштовують нас, ми перейшли етап перших контактів з Європейським союзом в рамках угоди про безтарифну торгівлю. Я сподіваюсь, що ми переглянемо (умови Угоди, - ред.)», – зазначив Пристайко.

Крім того, за його словами, є інші напрямки, над якими працюють урядовці. Зокрема, йдеться про цифровий ринок, взаємодію в питаннях митниці, юстиції, безпеки та оборони. Всі ці питання просувають одночасно, запевнив Пристайко, однак в деяких прогрес спостерігається більший, в деяких – менший.

На думку віцепрем'єра, зараз вкрай актуально зняття роумінгових обмежень або «промисловий безвіз», щоб українські товари, які приходять на європейські ринки, не повинні були проходити сертифікацію.

Відповідаючи на питання чи є ризик невиконання Україною угоди про асоціацію з ЄС, Пристайко зазначив: «Ризику невиконання немає. Є ризик того, що ми не зможемо досягти того, що ми хочемо, тобто у нас амбіцій набагато більше, ніж реальність».

Нагадаємо, парламент, уряд та інші органи виконавчої влади минулого року виконали лише 37% від запланованих завдань за Угодою про асоціацію з ЄС – це найнижчий показник за останні роки.

У 2018 році Україна виконала 52% планових завдань за Угодою про асоціацію, у 2017 році – 41%. При цьому в ці роки органи влади також довиконували «борги» старих років.

Довідково

Угода про асоціацію між Україною та ЄС за своїм обсягом і тематичним охопленням є найбільшим міжнародно-правовим документом за всю історію України та найбільшим міжнародним договором з третьою країною, коли-небудь укладеним Європейським Союзом. Вона визначає якісно новий формат відносин між Україною та ЄС на принципах «політичної асоціації та економічної інтеграції» і слугує стратегічним орієнтиром системних соціально-економічних реформ в Україні.

Передбачена Угодою поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі між Україною та ЄС визначатиме правову базу для вільного переміщення товарів, послуг, капіталів, частково робочої сили між Україною та ЄС, а також регуляторного наближення, спрямованого на поступове входження економіки України до спільного ринку ЄС.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: