Рада сьогодні розгляне законопроекти про Нацбюро фінансової безпеки

Рада сьогодні розгляне законопроекти про Нацбюро фінансової безпеки

Національне бюро фінансової безпеки замінить три правоохоронні органи, які зараз мають право розслідувати фінансові злочини

Верховна Рада у вівторок планує розглянути законопроекти про Національне бюро фінансової безпеки. Про це сказано у порядку денному на сьогодні.

Так, сьогодні нардепи розглянуть у першому читанні законопроект «Про Національне бюро фінансової безпеки України».

Крім того, парламентарі розглядатимуть питання захисту права дитини, збереження українських лісів, врегулювання діяльності Українського культурного фонду, інформаційної політики, інвестиційної привабливості будівництва об'єктів відновлювальної енергетики, оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів, ввезення транспортних засобів на митну територію України, зміни системи управління закладами вищої освіти.

Крім того, нардепи сьогодні планують ратифікувати угоди з Фінляндією про реалізацію проекту «Фінська підтримка реформи української школи».

Також парламентарі розглянуть законопроекти про ринки капіталу та організовані товарні ринки, щодо основ соціального захисту заручників, про пенітенціарну систему, про Антикорупційну стратегію на 2018-2020 роки.

Зазначимо, що депутати можуть перейти до розгляду у першому читанні законопроект №8157 «Про Національне бюро фінансової безпеки України» та альтернативні до нього проекти №8157-1 та 8157-2 наприкінці порядку денного.

Як повідомлялося, законопроект №8157 був зареєстрований у березні 2018 року, зокрема, головою фракції «Блоку Петра Порошенка» та головою комітету ВР з питань податкової та митної політики Ніною Южаніною.

У законопроекті запропоновано створити Національне бюро фінансової безпеки як державний правоохоронний орган, на який покладається усунення загроз фінансовій безпеці держави, у тому числі шляхом запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності, віднесених до його підслідності, які прямо чи опосередковано завдають шкоди публічним фінансам, а також запобігання їх вчиненню у майбутньому. Відповідно до ч. 3 ст. 41 проекту директор НБФБ призначається на посаду та звільняється з посади президентом України в порядку, визначеному цим законом. До повноважень президента України та Верховної Ради України також пропонується віднести питання визнання Верховною Радою України або президентом України роботи директора НБФБ незадовільною за результатами розгляду його щорічного звіту.

Законопроект наділяє НБФБ широкими повноваженнями, зокрема щодо прослуховування телефонів, збирання інформації про листування тощо. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: