Рада запустила процедуру скасування недоторканності нардепів

Рада запустила процедуру скасування недоторканності нардепів
Фото: Главком

На підтримку президентського законопроекту виступили 336 депутатів, депутатського - 328 народних обранців

Верховна Рада України зробила перший крок назустріч зміні Конституції стосовно обмеження депутатської недоторканності. На підтримку президентського законопроекту виступили 336 депутатів, депутатського – 328 народних обранців

Депутати направили на висновок Конституційного Суду законопроект № 7203 про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України). Для цього треба було щонайменше 226 голосів.

Зазначимо, президентський законопроект передбачає внесення змін до ст. 80 Конституції України. Зокрема, вилучається назва статті – «Народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність» – та норма, згідно з якою «народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані».

Однак інша норма статті продовжить діяти – народні депутати не будуть юридично відповідати за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

Зміни мають набути чинності з 1 січня 2020 року.

Зазначимо, Конституція України і Регламент Верховної Ради визначають порядок змін до основного закону в Україні.

Зареєструвати відповідний законопроект може тільки президент чи 150 народних депутатів. Потім документ розглядають комітети Верховної Ради і рекомендують парламентаріям розглянути законодавчі ініціативи чи ні.

Якщо не йдеться про питання, для вирішення яких треба проводити референдум, при розгляді під куполом проект змін до Конституції має набрати щонайменше 226 голосів, щоб направити документ на розгляд Конституційного суду України.

КСУ має опублікувати висновок щодо того, чи не суперечить ініціатива ст.157 і 158 Конституції: чи не обмежує законопроект права і свободи людини, чи не спрямовані зміни на ліквідацію незалежності чи територіальної цілісності, чи не відбуваються зміни в умовах воєнного або надзвичайного стану, чи не розглядав парламент такі самі зміни протягом року та чи не змінювала Рада поточного скликання ті самі норми.

У Конституції не зазначено, у які строки Конституційний суд має опублікувати висновки.

Тільки після цього депутати можуть "попередньо підтримати" законопроект - для цього достатньо 226 голосів. І тільки під час наступної сесії народні обранці зможуть ухвалити документ в цілому, як закон – але щонайменше 300 голосами.

Ухвалений за такою процедурою закон має підписати спікер ВРУ та президент. У перехідних положеннях документу значиться, коли він набирає чинності, але це може статися не раніше публікації в офіційному виданні.

Отже, навіть якщо всі етапи будуть проходити максимально швидко, документ ухвалять в цілому не раніше лютого 2018 року.

Як відомо, із 17 жовтня під стінами Верховної Ради проходить акція, організована кількома політичними силами і громадськими організаціями. Активісти вимагають від парламенту скасувати депутатську недоторканність, змінити виборче законодавство, зробивши партійні списки відкритими, а також створити Антикорупційний суд.

На вимогу мітингувальників керівники фракцій на погоджувальній раді 17 жовтня вирішили розглянути в четвер законопроекти щодо скасування депутатської недоторканності і законопроекти щодо зміни виборчої системи.

Читайте матеріали «Главкома»:

«Дочекатися завтра». «Секретний» план лідерів протесту під Радою

Протест 17 жовтня. Перші висновки і підсумки

Життя без недоторканності. Як «бідують» Онищенко, Довгий, Розенблат та Новинський

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: