Рідні «кримського диверсанта» Панова вбачають його порятунок лише через обмін

Рідні «кримського диверсанта» Панова вбачають його порятунок лише через обмін
Євген Панов

Російські слідчі тиснуть на Панова, схиляючи піти на угоду зі слідством

Фігурант справи «кримських диверсантів» Євген Панов сподівається, що вийде на волю через обмін. Про це повідомив в інтерв’ю «Главкому» брат Панова Ігор Котелянець.

Євгена уже більше року тримають у СІЗО, а інші фігуранти справи «кримських диверсантів» (Володимир Прісич, Редван Сулейманов) уже засуджені.

Як пояснив Котелянець, це пов’язано з тим, що слідчі тиснуть на Панова, схиляють до того, щоби пішов на угоду зі слідством. «Кажуть, що дадуть йому 20 років ув’язнення, як Сенцову, а якщо співпрацюватиме зі слідством, отримає п’ять-сім років й відбуватиме покарання в нормальних умовах. Проте Євген ні на яку співпрацю не йде», - сказав Котелянець.

За його словами, Панов сподівається, що українська влада буде щось робити, аби він потрапив на обмін. «Але я не знаю, що робить українська влада, бо вона з цього приводу нам нічого конкретного не говорить, тільки «робимо усе, що від нас залежить», - зазначив брат Панова.

Як відомо, 10 жовтня спливає черговий термін арешту Панова. Наприкінці серпня «Верховний суд» окупованого Криму відхилив апеляцію захисту Євгена на тримання під вартою. Таким чином затриманий перебуває під арештом уже рік і два місяці. І у захисту, і у рідних арештованого українця немає сумнівів, що окупанти знову продовжать йому термін перебування під вартою.

Про Євгена Панова – фігуранта справи так званих «кримських диверсантів» - українці дізналися влітку минулого року. Мешканця Енергодара, водія Запорізької АЕС ФСБ ймовірно затримала 8 серпня, коли близькі втратили з ним зв’язок. Рідні Панова спочатку вважали, що його викрали з континентальної частини України і перевезли до окупованого Криму. Однак через півроку з’ясувалося, що це сам Євген власною автівкою поїхав на півострів, нібито допомагаючи з переїздом якимсь людям. Хоча за словами друзів затриманого українця, ніяких знайомих на півострові чи робочих зв'язків у Криму Панов не мав.

10 серпня 2016 року російські спецслужби звинуватили Головне управління розвідки Міністерства оборони України в підготовці диверсій на півострові. Окрім Євгена Панова, за версією Кремля, українська розвідка начебто надіслала до окупованого Криму ще трьох «диверсантів»: Андрія Захтея, Редвана Сулейманова і Володимира Прісича. Вони також були затримані російськими спецслужбами. Двом останнім уже винесли вирок: Сулейманова засудили до року і восьми місяців ув’язнення не в останню чергу через те, що він дав свідчення, зізнавшись у шпигунстві на користь України. З Пановим складніше. Попри те, що затриманий під час допиту зізнався у підготовці диверсій в Криму, окупанти не поспішають його судити, весь час подовжуючи термін тримання під вартою. За словами рідних, Євген відмовляється співпрацювати з так званим слідством навіть попри загрозу 20-річного ув’язнення. Днями брат затриманого Ігор Котелянець на своїй сторінці у Facebook опублікував листа від Євгена, в якому арештований дякує українцям за підтримку і зізнається, що сидить в інформаційному вакуумі й цілий рік не чув української мови.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: