Рішення Конституційного суду є підставою для тимчасового призупинення безвізу – ЄС

Рішення Конституційного суду є підставою для тимчасового призупинення безвізу – ЄС
У Євросоюзі пропонуємо у стилі строки створити робочу групу високого рівня з виправлення змін до Конституції України

Одним із офіційних тригерів для запуску механізму призупинення дії безвізу є відхід третьої держави від критеріїв, внаслідок виконання яких було запроваджено безвізовий режим - ЄС

Член наглядової ради «Укрзалізниці» Сергій Лещенко заявив, що для Євросоюзу рішення Конституційна рада України є підставою для тимчасового призупинення безвізу. Про це Лещенко написав у кожному Telegram-каналі.

«У Європейському Союзі створених останніх рішень Конституційним судом України щодо діяльності антикорупційних органів. Це рішення може стати підставою для тимчасового призупинення безвізу. Про це йдеться в лісті посла України при ЄС Миколи Точицького за адресою віцепрем'єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної », - процитував лист Лещенко.

Також у списках представників ЄС наголошується, що одним з офіційних тригерів для запуску механізму призупинення дії безвізу є відхід третьої держави від критеріїв, внаслідок виконання яких було запрошено безвізовий режим.

Призначається, що охоплені КСУ та Окружним адміністративним судом міста Києва рішення щодо діяльності антикорупційних органів не залишились поза увагою європейських партнерів та створені стурбованість Європейської служби державної діяльності та Єврокомісії, які вказують на боротьбу з корупцією пріоритетними при денній реформі в Україні, а незалежні антикорупційні організації є квінтесенсією успішної, правової, демократичної, інвестиційно-приватної України.

У зв'язку з тим, що незалежність, інституційна спроможність та стійкість інфраструктури, попередньо антикорупційна, є критерієм досягнення низок короткострокових та стратегічних цін у відносинах з Європейським Союзом, серед яких:

- збереження безвізового режиму поїздки громадян України до ЄС;

- співпраця з Міжнародним валютним фондом, що є передумовою отримання Україною макрофінансової допомоги ЄС у розмірі 1,2 млрд євро, покликаних забезпечити фінансову-економічну стабілізацію в нашій країні;

- інтеграція до енергетичного ринку ЄС (йдеться про незалежність НКРЕКП);

- поширення на Україну режиму внутрішнього ринку у сфері телекомунікацій, укладення угоди про взаємне визнання електронних довірчих послуг (незалежність НКРЗІ);

- інтеграція до єдиного цифрового ринку (незалежність Національного офісу інтелектуальної власності) тощо.

«Враховуючи зазначене та з метою запобігання розвитку несприятливого сценарію, пропонували б у стислі строки створити робочу групу високого рівня із опрацювання змін до Конституції України, до якої б також увійшли представники Верховної Ради України, Адміністрації президента України, суддівського самоврядування, наукових кіл та громадянського суспільства», – йдеться у листі.

Підкреслюється, що ключовим завданням зазначеної робочої групи варто визначити опрацювання змін до Конституції України, які б, серед іншого, передбачали повноваження Верховної Ради створювати державні органи зі спеціальним статусом.

Нагадаємо, 28 жовтня Конституційний суд України визнав неконституційними окремими положеннями закону України «Про запобігання корупції» та  кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації . Крім того, судді визнали неконституційними повноваження НАЗК щодо контролю та перевірки електронних декларацій.

28 жовтня НАЗК оголосило про закриття реєстру електронних декларацій через рішення Конституційного суду.

У Конституційному суді пояснили, що скасували електронне декларування, щоб захистити суддів від тиску органів виконавчої влади.

Представник президента в Конституційному суді Федір Веніславський заявив, що рішення суддів проти антикорупційних органів можуть нести негативні наслідки для європейської інтеграції України.

В Офісі президенти заявили, що   Володимир Зеленський   може повернути е-декларування та запевнили, що   українські посадовці та депутати продовжують декларувати своє майно та доходи  . На Банковій запевнили, що антикорупційні організації організовують необхідні повноцінні перевірки декларацій та закріплення заступників до відповідальності.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: