Конституційний суд пояснив скандальне рішення про скасування е-декларацій

Конституційний суд пояснив скандальне рішення про скасування е-декларацій
Перевіряти суддів потрібно мати право лише органі судової гілки влади, - Сліденко

Суд не міг виділити у своєму рішенні право не перевіряти декларації тільки суддів, тому скасував цю норму для всіх категорій чиновників - суддя

Конституційний суд України скасував електронне декларування, щоб захистити суддів від тиску на них органів виконавчої влади. Суд не міг виділити у своєму рішенні право не перевіряти декларації лише суддів, тому скасував цю норму для всіх категорій чиновників.

Про це повідомив у коментарі РБК-Україна суддя-доповідач КСУ Ігор Сліденко, йдеться у матеріалі «Корупція в законах. Як і чому КСУ «вбив» електронне декларування».

За словами Сліденка, перевіряти суддів повинні мати право лише органи судової гілки влади.

«Буде якийсь час, поки законодавець не врегулює ситуацію. Так, зараз за фактом ці норми (про перевірку декларацій, - ред.) ні до кого не застосовуються, тому що так законодавець сформулював норму, що її не можна розділити», – сказав Сліденко.

Суддя стверджує, що е-декларування зберігається в повному обсязі і поширюється на всіх людей.

Сліденко вважає, що немає жодної країни у світі, де виконавча влада контролює судову.

Як повідомлялося, міністр юстиції України Денис Малюська заявив що антикорупційний контроль за суддями буде збережений.

Нагадаємо, Національне агентство з питань запобігання корупції на виконання рішення Конституційного суду України закрило доступ до реєстру декларацій.

28 жовтня Конституційний суд оприлюднив рішення про скасування статті про недостовірне декларування.

Також 28 жовтня судді Конституційного суду поскаржились Зеленському на тиск з боку антикорупційних органів. 

Напередодні НАЗК заявило про конфлікт інтересів суддів Конституційного суду, які винесли рішення щодо антикорупційних норм. Агентство виявило ознаки декларування недостовірної інформації у двох суддів Ірини Завгородньої і Сергія Головатого.

27 жовтня Конституційний суд визнав неконституційною статтю 366-1 ККУ, яка передбачає покарання за недостовірне декларування.

Представник президента в КСУ Федір Веніславський заявив, що рішення Конституційного суду проти антикорупційної інфраструктури можуть нести негативні наслідки для європейської інтеграції України.

Згодом в Офісі президента заявили, що Володимир Зеленський обов’язково використає своє право на законодавчу ініціативу, щоб відновити сталу та максимально ефективну роботу системи електронного декларування та невідворотність відповідальності за умисне порушення цих правил.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: